Nová Databáze letišť 2018 a letecké mapy vychází již tento pátek

19.03.2018

Nová Databáze letišť 2018 a letecké mapy vychází již tento pátek
Nová Databáze letišť 2018 a letecké mapy vychází již tento pátek (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již v lednovém článku jsem vám přinesl předběžné informace o nové Databázi letišť a nyní mám pro vás krátkou zprávu o dostupnosti Databáze letišť 2018 u prodejců a distribuci pro předplatitele. V průběhu týdne pro vás připravím ještě podrobnější článek o mnoha aktuálních změnách a novinkách pro nadcházející leteckou sezónu.

Nové vydání Databáze letišť 2018 bude v leteckých prodejnách dostupné od středy 21. března. Do pátku 23. března by měly být výtisky doručeny také všem předplatitelům v České republice, na Slovensku pak jen o pár dnů později. Od čtvrtka také začne postupně probíhat expedice objednávek z našeho e-shopu (www.aerobaze.cz/pilotshop). Výtisky klasické Databáze letišť pro členy Svazu UL LAA ČR budou expedovány po 23. březnu. Přeci jen kompletace a balení všech šesti tisíc výtisků klasické Databáze letišť a leteckých map a navíc dalšího tisíce výtisků Profi verze zabere nějaký čas :-).

Databáze letišť 2018
Databáze letišť 2018

Nové vydání Databáze letišť a leteckých map vstupuje letos v platnost na začátku Velikonočních svátků - o Zeleném čtvrtku 29. března, stejně jako nové vydání letecké mapy ICAO 1 : 500 000 pro Českou republiku i pro Slovensko. ICAO mapa 1 : 500 000 České republiky je opět součástí každé Databáze letišť díky projektu ŘLP ČR pro bezpečnost všeobecného letectví. A samozřejmě jsme pro vás ke každému výtisku Databáze letišť přibalili naši leteckou navigační mapu VFR 1 : 500 000 a leteckou plánovací mapu VFR 1 : 1 000 000 (mapu spodního vzdušného prostoru).

K 29. březnu (dle kalendáře publikování leteckých informací AIRAC) vstupují v platnost nové prostory RMZ na území České i Slovenské republiky a na Slovensku také zásadní komplexní změna uspořádání vzdušného prostoru okolo letiště Sliač (včetně okolních vojenských prostorů) a TMA Košice. Nové vydání samozřejmě obsahuje zapracované všechny změněné komunikační frekvence na kanálovou separaci 8,33 kHz pro území České republiky, které vstupovaly v platnost postupně v průběhu loňského roku, a také všechny nové frekvence, které budou postupně vstupovat v platnost v průběhu letošního roku na území Slovenska.

Elektronická data v naší aplikaci Databáze letišť (zatím pro iPad a iPhone - a snad brzy již také pro Android) budou dostupná od data jejich platnosti - 29. března 2018. Free data pro vaše GPS a ostatní navigační programy či aplikace a také Google Earth jsou u nás na stránkách www.aerobaze.cz/gps již dostupná k volnému stažení. Elektronická data v aplikacích ostatních provozovatelů by měla být snad vypublikována také k 29. březnu. Podrobná data dodáváme do aplikací AirNavPro, Flight Planner, SkyMap, Mapy.cz, Rocket Route, Smart Maps a především pro excelentní aplikaci SkyDemon. Data jsem předal ke zpracování provozovatelům aplikací již na začátku minulého týdne, tak snad budou zpracována včas. Nová aktuální data z Databáze letišť naleznete samozřejmě také na Aerowebu v sekci Letiště.

Tolik základní shrnutí, podrobnosti najdete na Aerowebu již za pár dnů v samostatném článku. Novou Databázi letišť a letecké mapy si můžete již nyní objednat v našem e-shopu, na www.aerobaze.cz/pilotshop.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář