Do Pardubic letos přiletí Schlepp, je hlavním motivem vizuálu

28.03.2018

Do Pardubic letos přiletí Schlepp, je hlavním motivem vizuálu
Do Pardubic letos přiletí Schlepp, je hlavním motivem vizuálu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ústředním motivem vizuálu letošního, již 28. ročníku Aviatické pouti, je štíhlý stříbrný letoun se zcela nezvyklým vzhledem a švýcarskými znaky, přezdívaný Schlepp (tahač). Je to letoun natolik neobvyklý, že mnozí návštěvníci, kteří letos navštíví pardubické letiště, ani netuší, na co se mohou těšit.

Stříbrný letoun, s poněkud záhadným typovým označením FW C-3605, všem blíže představí Jan Rudzinskyj z organizačního štábu. „Svými proporcemi zaujme dvoumístný letoun C-3605 jistě každého. K jeho výjimečnosti jistě přispívá štíhlý trup s délkou téměř třináct metrů zakončený neobvyklou trojitou svislou ocasní plochou. Historie těchto letadel je vskutku zajímavá. Původní provedení ještě s pístovým motorem vzniklo v neutrálním Švýcarsku na samém sklonku třicátých let jako průzkumný a lehký bitevní letoun. Po roce 1945 byly některé stroje upraveny pro vlek vzdušných terčů používaných při výcviku střelby z letadel i zbraní protiletadlového dělostřelectva. V polovině 60.let však byly již jejich motory zastaralé a mnoho let se nevyráběly. Navíc i výkony vlečného stroje neodpovídaly požadavkům doby. Proto bylo rozhodnuto přestavět čtyřicet čtyři kusů na pohon moderním turbovrtulovým motorem.

Švýcarský letoun FW C-3605 přezdívaný
Švýcarský letoun FW C-3605 přezdívaný "Schlepp" / Foto Aviatická pouť

Jeho nižší hmotnost si však vyžádala zastavět ho výrazně více vpřed než těžší pístový motor, tak vznikl tento neobvyklý, štíhlý trup. V podobě vlečných strojů pak letouny C-3605 létaly až do roku 1985, kdy byly z výzbroje vyřazeny. Několik strojů pak zakoupili soukromí provozovatelé, kteří s nimi létají po leteckých dnech. Jeden z nich zavítá ve dnech 2. a 3. června i na letošní Aviatickou pouť. Nebude to sice pardubická premiéra toho typu, neboť jiný exemplář se na AP představil před 18 lety, ale určitě to bude velmi pěkné předvedení, doplněné pozemní bojovou ukázkou fiktivního válečného střetnutí,“ dodává pan Rudzinskyj.

Aviatická pouť se uskuteční 2. a 3. června 2018, bližší informace najdete tradičně na webu www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář