11 let starý Airbus A380 rozmontují, má vyšší hodnotu v dílech

07.06.2018

11 let starý Airbus A380 rozmontují, má vyšší hodnotu v dílech
11 let starý Airbus A380 rozmontují, má vyšší hodnotu v dílech (Zdroj: Aeroweb.cz)

Psal se 25. říjen roku 2007. Airbus A380 výrobního čísla MSN003, registrovaný jako 9V-SKA, převezl poprvé platící cestující ze Singapuru do australského Sydney. Šlo o historicky první komerční let největšího dopravního letadla určeného k přepravě cestujících. Nyní, po pouhých 11 letech, bude tento stroj spolu s kusem MSN005 rozmontován. Jeho vlastníkovi se jej nepodařilo pronajmout dopravcům, v náhradních dílech se tak prý nyní skrývá větší hodnota než v letadlech jako takových.

Airbus A380 MSN003
Airbus A380 výrobního čísla 003

Agentura Reuters informovala, že majitel obou letadel, společnost Dr Peters Group, vyjednával o umístění letadel do flotily aerolinek se společnostmi jako British Airways, HiFly či Iran Air, avšak ani v jednom případě nenašly strany vzájemně přijatelnou dohodu. Proto padlo rozhodnutí oba letouny rozmontovat a zpeněžit jednotlivé díly, po nichž je mezi provozovateli poptávka. Rozprodány tak budou části avioniky či strukturální díly, jako je třeba podvozek. Motory Rolls Royce Trent 900 už podle všeho své nové majitele mají.

Reuters nicméně upozorňuje, že v případě obou strojů se jedná o nejstarší modely, které nejsou tak lehké a provozně efektivní jako jejich pozdější „sourozenci“. Novější Airbusy A380 jsou totiž i na sekundárním trhu stále zajímavým zbožím. Specialista na „wet lease“ pronájmy, již zmíněný HiFly, umístí do provozu dva starší Airbusy A380 v závěru letošního roku, píše agentura.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus A380


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář