Šonka slaví vítězství v závodě RBAR v Budapešti

24.06.2018

Šonka slaví vítězství v závodě RBAR v Budapešti
Šonka slaví vítězství v závodě RBAR v Budapešti (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český pilot Martin Šonka ovládl čtvrtou zastávku světového šampionátu Red Bull Air Race 2018 v Budapešti. Po vítězství v kvalifikaci se mu dařilo i v závodě, i když zpočátku bojoval se správným nastavením. Před velkým množstvím českých fanoušků, kteří v maďarské metropoli tvořili nejpočetnější skupinu zahraničních příznivců, pak ve finále zaletěl nejrychlejší čas a připsal si své třetí kariérní prvenství v této soutěži. Na stupně vítězů jej doprovodili stříbrný Francouz Mika Brageot a bronzový Australan Matt Hall.

Martin Šonka oslavuje prvenství v závodě Red Bull Air Race 2018 v Budapešti
Martin Šonka oslavuje prvenství v závodě Red Bull Air Race 2018 v Budapešti

Šonkovi v prvním kole závodu ze zdravotních důvodů odpadl soupeř, a tak letěl na jistotu postupu. Ve druhém kole vyřadil Francouze Le Vota, nejlepší let si však schoval až na finálovou čtyřku. „Je to neskutečný pocit. Závod v Budapešti je výjimečný, je to pro nás jako Monte Carlo ve Formuli 1. A vyhrát právě tady před obrovským davem českých fanoušků, to se jen těžko popisuje. Je to opravdu hodně emocionální, speciální… Před závodem jsme toho museli spoustu vyřešit, měnili jsme válce, některé věci nefungovaly, jak by měly. Každý člen týmu ale pracoval opravdu tvrdě, abychom mohli doufat v takový výsledek. A povedlo se,“ líčil po doletu dojatý český pilot.

Po nepříznivém začátku sezóny, kdy byl v prvních dvou závodech diskvalifikován za technické problémy, je Martin Šonka zpět a může pomýšlet na boj o nejvyšší příčky. „Je to strašně důležité vítězství, protože Matt Hall s Mikem Goulianem nám kvůli tomu špatnému začátku sezóny odskočili a teď jsme jejich náskok trochu stáhli. Zároveň jsme všem ukázali, že stále dovedeme být hodně rychlí. Určitě ale víme, že máme co zlepšovat a kam se posouvat. Teď si ale trochu odpočineme a hlavně užijeme tohle speciální vítězství. Celý tým si to zaslouží.“

Druhý český zástupce ve startovním poli Master Class Petr Kopfstein nepostoupil z prvního kola závodu po souboji s Francouzem Ivanoffem.

V celkovém pořadí stáhnul Šonka náskok na vedoucí tandem Matt Hall - Michael Goulian a v polovině ročníku 2018 je už třetí. Do své druhé poloviny vstoupí šampionát závodem v ruské Kazani 25. a 26. srpna.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář