BRIEFING: Dny NATO 2018

11.09.2018

Tradiční pozvánka na jednu z nejnavštěvovanějších akcí svého druhu na světě. Jako vždy včetně důležitých informací, jak do Ostravy o víkendu dorazit vlastním letadlem.

BRIEFING: Dny NATO 2018
BRIEFING: Dny NATO 2018 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ostrava, konkrétně mošnovské letiště, se chystá na vrchol několikaměsíčních příprav, neboť se už o nadcházejícím víkendu, 15. a 16. září, stane dějištěm Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. Již tradiční akce se – z pochopitelných důvodů – poveze na letošní vlně oslav 100letého výročí vzniku samostatného Československa. Zaměří se tak letos především na historii.

USA partnerskou zemí

Jistou symbolikou nese i letošní volba tzv. partnerského státu, kterým se staly Spojené státy americké, největší a nejpočetnější člen Severoatlantické aliance. USA jsou po Polsku v roce 2014, Švédsku v roce 2015, Německu v roce 2016 a Slovensku v loňském roce pátou partnerskou zemí.

„Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jako jedna z mála akcí v Evropě nabízí koncept speciálního partnerského státu pro jedinečnou prezentaci vybrané země, jež na akci může v mimořádném rozsahu představit své ozbrojené síly, bezpečnostní složky, ale rovněž i produkty firem působících v obranném a bezpečnostním průmyslu. Promítá se rovněž do větší účasti významných hostů z dané země na akci – politiků, vrchních představitelů zúčastněných jednotek a složek, bezpečnostních odborníků i zástupců komerčních společností,“ popisuje partnerství web natodays.cz.

Diváci se tak mohou těšit na návrat nepřehlédnutelných strojů B-52 Stratofortress, KC-135 Stratotanker či C-17 Globemaster III. Ten se v Ostravě představí po 11 letech a v jeho trupu bude navíc přepraven i vrtulník UH-1Y Venom z dílny Bell Helicopters. Z Ameriky dorazí také legendární víceučelové letouny F-16 Fighting Falcon a řada pozemní techniky, například obrněný transportér Stryker, tank M1 Abrams či bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley.

Bohužel, ani jedno z letadel USA nefiguruje v aktuálním programu dynamických ukázek, nicméně konkrétně letouny F-16 se divákům ve vzduchu představí v barvách hned tří jiných zemí.

100 let Československa

Stoleté výročí naší samostatnosti podtrhne na Dnech NATO unikátní průlet letadel s úzkou vazbou na československé a české letectví. „Tento průlet poskytuje výjimečný pohled na jednotlivé historické etapy, kterými si československé letectvo prošlo, včetně současné letecké techniky operující ve službách Vzdušných sil Armády České republiky,” vyzdvihuje chystaný průlet za zvuku Smetanovy Vltavy velitel Vzdušných sil AČR, brigádní generál Petr Hromek.

Průlet ke 100letému výročí ČSR na Dnech NATO 2018
Průlet ke 100letému výročí ČSR na Dnech NATO 2018 / Obrízek Natodays.cz (kliknout pro zvětšení)

Jako mimořádný označuje organizátor akce, sdružení Jagello 2000, také plánovaný průlet tzv. nordické letky. Dánskou F-16 v ní bude následovat finská F-18 a trojice švédských letounů J32 Jansen – AJS37 Vigen – SK 35 Draken.

Kompletní přehled toho, co bude o víkendu v Ostravě k vidění na zemi i ve vzduchu najdete na tradičně na stránkách natodays.cz.

Přílet a odlet vlastním letadlem

Vzhledem k hustotě letového provozu v době konání Dnů NATO v Ostravě, kdy se v okolí Mošnova pohybuje současně IFR a VFR provoz od pomalých ULL přes linkové a charterové lety až po velmi rychlé vojenské stroje, je opět nutné při víkendových příletech dbát speciálních pokynů. K hladkému průběhu celé akce slouží opět systém slotů. Volné sloty je stále možné získat na stránce http://www.airport-ostrava.cz/cz/page-prilette-na-dny-nato-vlastnim-letadlem-rezervace-slotu/.

V případě nutnosti provedení změn ve slotech – změna letadla (imatrikulace), počet letadel ve skupině, zrušení slotu apod. kontaktujte přímo handling@airport-ostrava.cz.

Příletové postupy

  • Plánujte svůj přílet tak, abyste dodrželi svůj slot. V případě příletu mimo slot vám nebude umožněno přistání. Musíte na let podat letový plán s uvedením vašeho čísla slotu v poli 18 tohoto plánu. Pro lety ve skupině musí být v poli 18 uvedeny typ a imatrikulace všech letadel ve skupině. POZOR! Pro přílet na Letiště Leoše Janáčka Ostrava je požadován odpovídač. Při letu ve skupině je požadován odpovídač aspoň na jednom letadle ve skupině.
  • Sledujte NOTAMy – v CTR Mošnov – TRA bude vyhlášen dočasně omezený prostor. Bez přiděleného slotu nebude povolen vstup do TRA.
  • Sledujte ATIS Mošnov při příletu (118,055 MHz). Je vhodné naladit Mošnov TWR (120,805 MHz) dostatečně dopředu a monitorovat provoz i s ohledem na provoz nad vstupními a vyčkávacími body. Počítejte s možností přeladění na Ostrava Radar (119,375 MHz).
  • Číslo slotu sdělte řídícímu letového provozu při navázání spojení, buď na Ostrava Radar – 119,375 MHz nebo Mošnov věž – 120,805 MHz, podle toho, v jaké výšce a v jakém prostoru vstupujete. (Př.: „Mošnov věž, OFA, poloha Vítkov, přes vstupní bod W do vašeho CTR, informace Q, QNH ..., ČÍSLO SLOTU 04.“)
  • Do CTR vstupujte přes vstupní body definované v AIP ČR str. AD 2-LKMT-16 § 2.22.4.4 (mapka VFRC)
  • Očekávejte vyčkávání nad body ALFA a BRAVO CTR LKMT. Počítejte s dodatečnou zásobou paliva na půl hodiny vyčkávání.
  • Při přistání berte v úvahu, že RWY je 3 500 m dlouhá a 63 m široká, plánujte rozpočet na TWY Z.
  • V případě špatného počasí je možný IFR přílet v době přiděleného slotu – kdo má vybavené letadlo a příslušné licence.
  • Návštěvníci parkují na travnaté ploše v bezprostřední vzdálenosti před výstavištěm. RWY uvolníte na dočasně zřízenou travnatou TWY Z (naproti TWY B). Na místo stání vás navede marshaller.
  • Celková částka za přistávací poplatky a parkování letadla je 500 Kč včetně DPH. Po zaplacení poplatků vám handling vydá identifikační pásky. Sdělte ihned po přistání případný požadavek na plnění palivem a domluvte se s handlingářem na přesném čase plnění. K dispozici je Avgas 100LL a JET-A1.
Dny NATO 2018 - mapka
Dny NATO 2018 - mapka / Obrázek Airport-ostrava.cz

Odletové postupy

  • Odlet proveďte v době přiděleného slotu. Při jakékoli objektivní komplikaci s dodržením slotu pro odlet kontaktujte handling. V tomto případě očekávejte značné zdržení, protože provoz by měl být silnější.
  • V případě špatného počasí upřesní organizátoři sloty pro odlet. Po zlepšení počasí se bude odlétávat podle přidělených slotů (pořadí).
  • Odlety VFR jsou možné s podaným letovým plánem s uvedeným číslem slotu v poli 18. IFR odlety jsou možné po podání FPL na dobu přiděleného slotu.

Kompletní příletové a odletové pokyny na Dny NATO 2018 najdete na stránkách Letiště Leoše Janáčka!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář