ČSA se nechystají kupovat nová letadla, naopak některá stávající zvažují prodat

25.11.2006

ČSA se nechystají kupovat nová letadla, naopak některá stávající zvažují prodat
ČSA se nechystají kupovat nová letadla, naopak některá stávající zvažují prodat (Zdroj: Aeroweb.cz)

ČSA se nechystají kupovat nová letadla, která by případně posílila dálkovou flotilu letecké společnosti. S odvoláním na prezidenta ČSA Radomíra Lašáka to píšou dnešní Hospodářské noviny. Naopak, pokud se prokáže, že Airbusy A310 jsou nadále ztrátové, vedení rozhodne o jejich prodeji, naznačil deníku Lašák.

"Ani firma Boeing, ani Airbus nám po všech jednáních nenabídly takové slevy, které by byly zajímavé. A v takovém případě nemůžeme koupit letadla, která bychom dostali až za několik let, ale museli bychom je začít splácet hned," řekl Lašák Hospodářským novinám.

O tom, zda dálkovou flotilu bude ČSA nadále provozovat, musí být podle něj definitivně rozhodnuto do konce srpna příštího roku. "Musíme říct, co nám bude v prvním pololetí vydělávat a co ne," uvedl. "A pokud se ukáže, že Airbusy A310 jsou i nadále ztrátové, tak se dálkové flotily zbavíme," dodal Lašák. Vedení aerolinií v takovém případě staré airbusy prodá, doplnily HN.

Prodat se ale zřejmě nemusí jen dálková letadla. Damoklův meč visí podle deníku také nad některými stroji, které létají na středních tratích. Aerolinie mají ve flotile 50 strojů. Do roku 2008 však firma odebere ještě devět již objednaných airbusů na střední tratě. "Tyto stroje odebereme. Jich se případné snižování leteckého parku netýká," oznámil Lašák.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář