Travel Service opouští tradiční značku, nově bude pouze Smartwings

23.10.2018

Travel Service opouští tradiční značku, nově bude pouze Smartwings
Travel Service opouští tradiční značku, nově bude pouze Smartwings (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letecký přepravce Travel Service bude od příštího roku figurovat na poli letecké dopravy už jen jako Smartwings. Firma to oznámila dnes při příležitosti mimořádné valné hromady Českých aerolinií, kterých je Travel Service většinovým akcionářem. Společnost zároveň oznámila vznik koncernu Smartwings Group, který bude oba české přepravce sdružovat.

Výsledkem valné hromady je však především vstup majoritního akcionáře do představentva ČSA - Jozefa Sinčáka a Josefa Adama v něm nahrazují obchodní ředitel Travel Service Radek Müller a finanční ředitel téže společnosti Petr Kudela.

„Tyto kroky jsou v souladu s naplňováním dlouhodobé strategie stát se silným a stabilním evropským leteckým dopravcem. Za tímto účelem koncern realizuje modernizaci flotily letadel, buduje další základny pro své lety a otevírá nové linky. Jsme přesvědčeni, že jednotné řízení a koordinace členů koncernu povede k získání silnějšího postavení na trhu letecké přepravy,“ komentuje aktuální dění pan Jiří Šimáně, předseda představenstva Travel Service.

Letoun společnosti Travel Service v Barvách Smartwings
Travel Service bude působit od roku 2019 už jen pod značkou Smartwings

Nově vzniklý koncern by měl kromě dvou českých aerolinek zahrnout také sesterské společnosti Travel Service v Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Pravidelnou leteckou dopravu však plánuje skupina rozvíjet pouze pod značkami ČSA a Smartwings.

Obchodní značku Smartwings používala první soukromá letecká společnost Travel Service, založená v roce 1997, zprvu pouze pro pravidelné lety, aby odlišila své nové aktivity od tradiční specializace na charterovou přepravu. Postupně však rozšiřovala jak nabídku pravidelných destinací, tak flotilu letadel v modrooranžovém zbarvení. Dnes provozuje šest desítek letadel.

ČSA jsou naproti tomu značkou s 95letou historií. Původně Československé státní aerolinie, později Československé a následně jen České aerolinie po většinu jejich historie ovládal stát. Následkem restrukturalizace ČSA kvůli jejich finančním potížím přešla v roce 2013 44% část akcií do rukou Korean Air, 34% podíl získal o rok později i Travel Service. Loni na podzim odkoupil Travel Service podíl Koreanu, čímž ovládl ČSA z 98 %.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář