Nová „kalibra“ vyrolovala, ŘLP ji převezme za týden

11.12.2018 1 příspěvek

Nová „kalibra“ vyrolovala, ŘLP ji převezme za týden
Nová „kalibra“ vyrolovala, ŘLP ji převezme za týden (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na letišti v německém Braunschweigu se dnes zástupci Řízení letového provozu (ŘLP) České republiky zúčastnili slavnostního „rolloutu“ nového letounu Beechcraft King Air 350 pro letové ověřování leteckých pozemních zařízení v oficiální livreji podniku. Předání letounu se uskuteční 18. prosince na Letišti Václava Havla v Praze. ŘLP o tom informovalo v tiskové zprávě.

Nový letoun kalibrační letky ŘLP ČR - Beechcraft King Air 350
Nový letoun kalibrační letky ŘLP ČR - Beechcraft King Air 350

Letoun s budoucí českou rejstříkovou značkou OK-ANS je jedním ze dvou nových strojů, které ŘLP zakoupilo na základě smlouvy s německou společností Aerodata AG z roku 2017. Pro společnost Aerodata AG je smlouva s podnikem jedna z největších, kterou v této oblasti realizovala. Oba letouny představují technologickou špičku v oblasti svého budoucího působení a budou primárně využívány k letovému ověřování leteckých pozemních zařízení podniku, Armády České republiky a ostatních českých externích subjektů.

Volná kapacita kalibrační letky bude jako v minulosti nabízena zahraničním zákazníkům ze Španělska, Polska, Lotyšska, Tanzanie, Kuby, Uzbekistánu a dalších států. Výbava letounů umožňuje jejich nasazení téměř kdekoliv na světě a schopnost ověřit naprostou většinu v současnosti používaných technologií v letectví.

Začátek provozu prvního z letadel je plánován na leden 2019 po dokončení všech nutných administrativních kroků. Druhý letoun by měl podnik převzít v souladu s harmonogramem v prosinci 2019. Cena obou letounů včetně zabudovaných měřících zařízení činí 24 933 000 eur (cca 664 milionů korun) a zahrnuje náklady na údržbu letounů a měřících zařízení a výcvik pilotů.

„Nové letouny pro naši kalibrační letku představují zcela určitě milník v oblasti našeho komerčního působení. Budeme schopni prostřednictvím moderních letounů a technologicky špičkového vybavení na jejich palubách poskytovat měřící lety pro potřeby podniku a být i nadále schopni se prosazovat na zahraničním trhu,“ uvedl při této příležitosti generální ředitel ŘLP Jan Klas.

Interiér kalibračního letounu ŘLP ČR
Interiér kalibračního letounu ŘLP ČR

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Spektrák

12.12.2018 v 21:16 JJŽ

Je veliká škoda, že nová klaibra není vybavena spektrálním analyzátorem, tak jako L410. Je to kvůli rozněovým limitacím kabiny? Nebo se šetřilo?

Odpovědět

Přidat komentář