VIDEO: Ukázka z filmu Narušitel

29.01.2019 9 příspěvků

Pokud se teprve chystáte do kina na nový film z leteckého prostředí Narušitel, můžete se již nyní podívat na jednu z ústředních scén, a sice zásah MiGu 15 proti „narušiteli“.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Hodně dobré

31.01.2019 v 13:16 Gimpel

I přes to, že jde o propagandistické sračky a navíc od individua, co absolutně nemůže vědět o čem mluví, koho špiní, co všechno znevažuje, ten film bude čistě z diváckého hlediska naprosto super.    

A ta ,,zlá,, Státní bezpečnost a další reálie lepších časů, to raději neřeším......

V umělecké rovině mne obě ukázky nesmírně zaujaly.

Odpovědět

RE: Hodně dobré

01.02.2019 v 8:08 Trdlič

Nedá mi to reagovat. Že někdo nezažil dobu minulou automaticky neznamená, že nemůže mít názor a v tomto případě objektivní, že to bylo čisté zlo? V duchu vašeho názoru by dneska nesměl nikdo kritizovat nacisty a Hitlera, protože už není téměř nikdo, kdo by to zažil. A komunisty nikdo nešpiní, ti se ušpinili sami a celá ta ideologie měla být zakázána hned po sametové "revoluci", která byla spíše spasením pro komunisty, než trestem a navíc měla být cokoliv jiného, než sametová. To je největší tragédie moderních dějin, že komunizmus nebyl postaven na stejnou rovinu, jako nacizmus a zakázán včetně propagace pod trestem odnětí svobody (což byl oblíbený trest komunistů komukoliv, kdo nezpíval jejich píseň).

Odpovědět

RE: Hodně dobré

01.02.2019 v 12:42 Tom

Při čtení komentáře se mi vybavila jedna perla z normalizační literatury pro mládež: "Každý, kdo má poněkud delší vlasy, je přece chuligán."

Odpovědět

RE: RE: Hodně dobré

01.02.2019 v 17:23

Prohlédni si staré snímky ze svazarmovských letišť. Nikoho s dlouhými vlasy tam téměř neuvidíš. Takový člověk automaticky dostal do posudku větu, že "nemá kladný vztah k socialistickému zřízení". A u prověrek STB neměl šanci. A že ty prověrky byly trojí:

1) před zahájením výcviku

2) pravidelné každých 5 let

3) mimořádné, když se někdo pokusil o úlet (ať úspěšný nebo ne)

PS

Ty dlouhé vlasy na Západě nosili Hippies, kteří brali drogy, nepracovali a revoltovali proti politickému systému. Ale to tady nikdo vpodstatě nevěděl - ani komunisti ani vlasáči, protože informace ze Západu sem pronikaly jenom velmi útržkovitě. Ta úvaha byla daleko prostší - "Dlouhé vlasy se nosí na Západě, a kdo je nosí, napodobuje Západ". Tak to vpodstatě braly obě strany

Odpovědět

Zvláštní povahy

01.02.2019 v 13:19 baks4c

Sestřelení neozbrojeného civilního letadla v době míru, které navíc letí ze střeženého území směrem ven, je neodpustitelný a nepromlčitelný zločin proti lidskosti, ať dobové zákony říkaly cokoliv. A to se tito "taky piloti" později hájili tím, že pokud by nestříleli, přeřadili by je od létání k pozemní službě. Vojáci z povolání byly zvláštní nátury, to nemůže dělat každý.

Odpovědět

Bryle

06.02.2019 v 8:09 Bird

Kdo pilotovi nasadil ty “pécháčkovÿ” (protichemickÿ oblek jednitlivce) brÿle? Že by se učil lítat podle prístrojû pri bojovém letu?

Odpovědět

Shlédnutí filmu

10.02.2019 v 22:07 baks4c

Dnes se mi konečně podařilo film shlédnout. Musel jsem jet 150 km, protože film byl stažen z kin (až na výjimky). Především je nutno ocenit, že někdo toto téma, které je v dnešní době už nezajímavé a neslibuje divácký zájem, filmařsky zpracoval. Chápu, že režisérovi, scénáristovi a producentovi v jedné osobě šlo především o příběh a mezilidské vztahy, a vzhledem k jeho mládí mu unikly některé dobové reálie:

Především - bývalý pilot RAF by byl počátkem šedesátých let, kdy se příslušná epizoda filmu odehrává, věkem čtyřicátník, nikoliv stařičký pán, jak ho hraje p. Zindulka. Tehdy bylo po válce pouhých 15 let. Věkem by odpovídal např. Jiří Dvořák. Že by bývalý západní pilot chodil na svazarmovské letiště, navíc v uniformě RAF, a v klubovně se domlouval na úletu, je utopie. Stejně jako že by otevřením hangáru a přípravou letounu na úlet někdo pověřil mladé členy aeroklubu, kteří veřejně projevovali sympatie ke komunistické straně.

Jako pamětníka mě tahají za oči dlouhé vlasy, vyčnívající zpod zelené důstojnické brigadýrky hlavního hrdiny. Na prvním nástupu by ho velitel okamžitě vykázal k holiči (pokud by si vůbec dovolil takto přijít). Zdá se to prkotina, dnes ničí vlasy nikoho nezajímají, ale tehdy se na tom až neuvěřitelně bazírovalo. Občas se na nástupu i přeměřovalo pravítkem, zda mají všichni vlasy vzadu min. 3 cm nad límec košile.

An-2 se létala vždy ve dvojím (2 piloti nebo pilot a mechanik).

Ostatní nepodstatné detaily (sluchátka David Clark, černé civilní kalhoty stíhače, když běží k hotovostnímu startu), které nemají na děj vliv, bych pominul. Jen přeji autorovi, aby se mu alespoň vrátily náklady nebo film něco vydělal. Vzhledem k tématu, zajímavému pro letce ale nezajímavému pro dnešní většinovou společnost, by si to zasloužil. Je to opravdu počin nadšence. Až vyjde DVD, určitě si ho koupím.

Odpovědět

Dotaz

14.02.2019 v 16:03 Josef

Zajímalo by mne, kde v ostré hotovosti a na kterém letišti byl nasazen coby záchytný letoun cvičný polský Sb-Lim 2 ,ktery tu navíc vydávají ,a to i majitelé, za rádoby MiG 15 UTI a z čeho čerpal autor,když Zindulkovi navlík famózní uniformu rádoby RAF s naprosto unikátní hodností vojínodesátník s odborností pilot.Naprostá bomba.Ti co byli u letectva musí žasnout,kde a u čeho to vlastně sloužili...

Odpovědět

RE: Dotaz

15.02.2019 v 11:27 baks4c

Vyčítat autorům, že ve filmu létá dvojmístná verze MIGu, když jednomístná v letuschopném stavu se nedá sehnat, mi připadá nefér. Pokus o úlet hlavního hrdiny se navíc odehrává v roce 1989, takže správně by to měl být MIG 21. A reklamovat, že ve filmu létá polská verze, která je napohled stejná s československou, a má namalované československé znaky - na to už nemám co říct, snad jen - tak filmařům sežeňte to správné letadlo - jednomístný bojový MIG 21 ve verzi, která byla v tu dobu ve výzbroji příslušného útvaru. C104 je ve filmu taky zmenšená ultralehká replika a kritikům to nevadí, protože zase detailně neznají tento typ.

Odpovědět

Přidat komentář