Letečtí sportovci byli oceněni před zraky svých prezidentů

21.02.2019

Králem vzduchu 2018 byl na slavnostním pražském galavečeru vyhlášen Martin Šonka. A nejen ocenění letečtí sportovci mohli již po dvou dnech vyrazit na letecký ples. Koho bylo možné potkat a čím se bavit?

Centrum Prahy hostilo minulý týden hned dvě letecké akce. Nejlepší letečtí sportovci roku 2018 byli oceněni na slavnostním galavečeru ve čtvrtek 14. února 2019 v Divadle Image na Národní třídě a hned v sobotu následoval 28. reprezentační letecký ples v Lucerně vzdálené přesně 777 metrů. Pěšky, nikoli vzdušnou čarou, neboť akce byly společenské, neletové – s výjimkou skvělých vystoupení modelářů.

Nejvýraznějším společným jmenovatelem obou večerů byl univerzální muž Martin Šonka, spolumoderátor, pilot svahující vlaštovky, mistr světa Red Bull Air Race 2018 a mistr Evropy ve freestyle akrobacii. Jistě k radosti jeho přítelkyně Olgy počínaje dnem sv. Valentýna i Letecký sportovec roku 2018.

Během zahájení galavečera byli v prezidentské lóži k vidění hned dva prezidenti, pánové Vladimír Machula (AeČR) a Aleš Trtil (LAA ČR), který nahradil loni zesnulého Jana Brskovského. V prvních řadách zasedli ředitelé leteckých organizací – úřadu, ministerského odboru, asociace, ústavu i státního podniku. Přestávky mezi vyhlašováním odborností vyplnili domovští herci a tanečníci. Jednou to bylo představení Noční obloha (na snímku v pravotočivé vývrtce), podruhé pantomimický rychlokurz pilotáže jistě báječného stroje s otevřeným kokpitem a překvapivě i řadící pákou. I to stihlo postřehnout publikum tvořené v hojném počtu také výkonnými letci a letkyněmi a jejich (ne nutně nevýkonnými) partnerkami či partnery. Publikum, ve kterém vysoký poměr mistryň a mistrů světa potvrzuje, že „Vzduch je naše moře“. Už sto let.

Symbolicky se to projevilo, když pan Jiří Kobrle předával hlavní ocenění Martinu Šonkovi za přihlížení Petra Jirmuse. Paní Evu Kaprasovou jsem bohužel nezahlédl. Tři generace akrobatických legend na prknech, která znamenají svět. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že prostředí leteckého muzea v Mladé Boleslavi má větší kouzlo. Přinejmenším se dá na vyhlášení přiletět.

Někteří z oceněných, jejichž seznam je na konci článku, jistě využili sobotního letového počasí, aby ve vzduchu nabrali síly pro nadcházející plesový večer. „Aviatický bál“ zahájený mažoretkami, netradičně z Kolína, snad poprvé v osmadvacetileté historii nepřivítal jediného příslušníka RAF. Generálmajor Emil Boček se pro nemoc bohužel musel omluvil a už ho nemá kdo zastoupit. Exkurs do letecké historie tak připomínaly některé části ukázek modelářů s indoorovými akrobaty. Oproti divadelnímu sálu měli v Lucerně přece jen větší rozlet. A vystoupení mistrů světa tleskali jak jinak než letečtí mistři světa a prezidenti.

Ocenění za rok 2018

Paragliding – Ivana Baláková,
mistryně Evropy v přesnosti přistání 2018,
vítězka Světového poháru v přesnosti přistání 2018.

Parašutismus – Jiří Gečnuk,
mistr světa v klasických parašutistických disciplínách 2018. 

Závěsné létání – Petr Beneš,
mistr ČR 2018, člen stříbrného týmu České republiky na ME 2018. 

Bezmotorové létání – Jaroslav Tomaňa,
3. místo na mistrovství světa 2018 v plachtění v klubové třídě. 

Balónové létání – Jan Suchý,
juniorský mistr světa v balónovém létání. 

Letecké modelářství – Jaroslav Vostřel ml.,
juniorský mistr světa 2018 v kategorii modelů termických větroňů. 

Motorový paragliding – Luboš Halama,
3. místo na MS ve slalomech 2018. 

Ultralehké létání – Jiří Krajča,
mistr světa v ultralehkém létání 2018. 

Všeobecné letectví – Petr Jonáš a Marek Velát,
mistři světa v letecké rally 2018. 

Letecká akrobacie – Martin Šonka,
mistr světa Red Bull Air Race 2018, mistr Evropy ve freestyle akrobacii a Letecký sportovec roku 2018.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář