ÚCL zveřejnil vzorové, již schválené výcvikové programy DTO

03.03.2019 3 příspěvky

Úřad pro civilní letectví zveřejnil vzorové výcvikové programy a vzor politiky bezpečnosti DTO. Provozovatelé škol, kteří je využijí, už nemusí čekat na jejich schválení.

ÚCL zveřejnil vzorové, již schválené výcvikové programy DTO
ÚCL zveřejnil vzorové, již schválené výcvikové programy DTO (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jak se zdá, několikaletý, místy až panoptikální příběh známý jako konec Registrovaných zařízení (RZ) pro výcvik pilotů se po všech peripetiích chýlí ke svému - relativně zdárnému - konci. Úřad pro civilní letectví v sobotu 2. března zveřejnil na svém webu vzorové výcvikové programy a vzor politiky bezpečnosti, které legislativa pro úspěšnou transformaci současných RZ v nové Ohlášené organizace pro výcvik (DTO) vyžaduje.

Termín, termín, termín

Úřad pro civilní letectví původně avizoval vydání vzorových dokumentů již k přelomu prosince a ledna. Když jsme počátkem února zjišťovali, proč nejsou dokumenty k dispozici, ÚCL prostřednictvím svého mluvčího naší redakci odpověděl, že prodleva v jejich publikaci je způsobena zpožděným vydáním potřebných materiálů ze strany Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA). Přislíbil však jejich vydání a zveřejnění v nejbližší době.

Národní aeroklub kvůli chybějícím vzorům dokumentů a předpokládanému nedostatečnému časovému prostoru pro nutné procesy související s registrací nových DTO a schválením jejich programů výcviku sice v minulých dnech vyzval ÚCL ještě k ročnímu odkladu konce RZ, to však úřad jednoznačně vyloučil s dovětkem, že vzorové dokumenty vypublikuje k prvnímu březnovému pondělí.

Nakonec tak ÚCL učinil ještě o dva dny dříve a příjemným bonusem, rovněž dříve avizovaným, je skutečnost, že využitím těchto vzorových dokumentů odpadá nutnost žádat ÚCL o jejich schválení. Registrace nových DTO by tak měla proběhnout v řádu dní.

Měsíc na vyplnění formuláře

Všichni provozovatelé Registrovaných zařízení, kteří chtějí pokračovat ve výcvikové činnosti i po 8. dubnu, by tak měli co nejrychleji vyplnit a na ÚCL doručit formulář CAA-F-142-1 Prohlášení, v němž je nutné doplnit poznámku o využití vzorového programu.

„ÚCL doporučuje, aby budoucí DTO do formuláře CAA-F-142-1 PROHLÁŠENÍ do pole 4 ROZSAH VÝCVIKU k seznamu všech druhů výcviku, které hodlá poskytovat, uvedla i prohlášení, že při tom bude využívat vzorové výcvikové programy již schválené ÚCL, které jsou publikovány na webových stránkách ÚCL. V tom případě není třeba zasílat formulář CAA-F-142-2 SCHVÁLENÍ VÝCVIKOVÉHO PROGRAMU a registrace DTO bude trvat několik málo dnů,“ stojí aktuálně na webu ÚCL.

Stejně je potřeba postupovat i v případě využití vzorové politiky bezpečnosti DTO.

Když vzory nechcete

Pokud by se vám z jakéhokoliv důvodu nechtělo vzorové dokumenty z webu ÚCL využít, můžete si sestavit politiku bezpečnosti vlastní a stejně tak můžete předložit ke schválení vlastní výcvikové programy. V takovém případě však bude proces schvalování časově náročnější a téměř jistě se nestane vaše letecká škola Ohlášenou organizací pro výcvik v požadovaném termínu, resp. nebude mít schválené všechny potřebné dokumenty. Fakticky byste tak museli výcvikovou činnost 8. dubna zastavit.

Mohlo by vás zajímat

Adam Zuska

Adam vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Univerzitě Karlově a nějaký čas vedl tento server i jako šéfredaktor. Je držitelem licence PPL(A), absolvoval teoretické zkoušky ATPL a v současnosti vede IT team vývojářů Aerowebu a studijního portálu kurzy.aeroweb.cz.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

A co plachtařI???

04.03.2019 v 9:38 PR

Je hezké, že máme osnovu např. pro výcvik na helikoptérách, ale pro nejrozšířenější výcvik tj. výcvik na kluzácích (SPL) žádnou osnovu nevidím.

Odpovědět

RE: A co plachtařI???

05.03.2019 v 9:23 mil

Snad jsi necekal ze ti UCL neco usnadni ;-)

Proste nebudes mit pul roku skolu pro plachtare a budes je ucit "soukrome" za pomoci samostatnych instruktoru (nebo jak je to definovane....)

No a mozna po tom pul roce ti vrati k dopracovani tebou navrzeny prgram vycviku pro SPL. Tyden po te zverejni doporucenou osnovu pro SPL ktera bude napadne podobna te tve neschvalene .... (tak sup, uz ji tam posli, at moc dlouho necekame)

 Jsem pesimista? Ne pouze pouceny optimista.

Odpovědět

RE: A co plachtařI???

05.03.2019 v 11:30 červeňák

Tak vzhledem k tomu, že výcvik v DTO pro plachtaře je odložen do 8.4.2020, se pojede postaru a je předpoklad, že úřad vydá chybějící výcvikové programy během roku 2019 ... 

Odpovědět

Přidat komentář