Dodávky GA letounů meziročně stouply, vrtulníky si pohoršily

22.05.2019

Dodávky GA letounů meziročně stouply, vrtulníky si pohoršily
Dodávky GA letounů meziročně stouply, vrtulníky si pohoršily (Zdroj: Aeroweb.cz)

Asociace výrobců všeobecného letectví (GAMA) zveřejnila statistiku dodaných letadel za první čtvrtletí letošního roku. Podle zveřejěných dat vzrostl celosvětový počet dodávek letounů oproti stejnému období loňského roku o 14,5 %. Naopak letadla s rotujícími nosnými plochami si pohoršila bezmála o pětinu.

Nejvíce si celosvětově polepšily letouny s pístovými motory (nárůst o 24 %), z toho jednomotorových bylo dodáno o 32,1 % více (52 kusů), naopak vícemotorových o 10,5 % méně (pokles o čtyři kusy). Jednomotorové turbovrtulové letouny zaznamenaly nárůst dodávek o 5,3 % (pět kusů) a vícemotorové nárůst o 15 % (tři kusy). Celkově byly turbovrtulové letouny o 7 % úspěšnější s nárůstem dodávek o osm kusů. Business Jety si v dodávkách polepšily o 6,8 % (devět kusů).

Letadla s rotujícími nosnými plochami vybavená turbínou si pohoršila o 22,4 % (30 kusů) a pístová o 14,3 % (11 kusů).

Specificky letouny vyráběné v Evropě oproti loňskému prvnímu kvartálu zaznamenaly nárůst dodávek o 17,8 % (21 kusů). Pístové letouny se prodávaly o 20,4 % (19 kusů) úspěšněji, naopak dodávky turbovrtulových letounů klesly o 13 % (tři kusy). Business Jetů se prodalo sedm, zatímco ve stejném období minulého roku se prodaly pouze dva kusy.

Společnost Cirrus Aircraft, která v minulém roce ovládla trh, zaznamenala meziroční pokles o 4,8 % (čtyři kusy).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář