Od dvou podpisů, které daly vzniknout Airbusu, uběhlo 50 let

02.06.2019

Už půl století uběhlo od podpisu smlouvy o společném vývoji Airbusu A300 tehdejším francouzským ministrem dopravy Jeanem Chamantem a západoněmeckým ministrem hospodářství Karlem Schillerem na Pařížském aerosalonu, což byl krok k oficiálnímu založení společnosti Airbus Industrie, která vznikla v roce 1970. K padesátému výročí přichystala společnost kampaň probíhající od 29. května do 17. července.

Každý z těchto padesáti symbolických dní bude Airbus prostřednictvím svých kanalů upozorňovat na klíčové inovace a lidi s nimi spojené, kteří provázeli společnost v průběhu let. Airbus také vyzdvihuje i ostatní oblasti výroby, do kterých zasahuje, jako jsou vrtulníky, vesmírné technologie a obrana.

Oficiální založení Airbus Industrie
Oficiální založení Airbus Industrie v roce 1970 / Foto Airbus

Součástí kampaně je také představení plánů do budoucna. Především pak snaha společnosti řešit aktuální problémy, jako je snižování emisí pomocí elektrických pohonů nebo řešení městské dopravy pomocí létajících zařízení.

Generální ředitel společnosti Guillaume Faury k výročí řekl, že Airbus je ukázkou evropské integrace a během pěti desetiletí společnost spojila civilní i vojenské letecké podniky z celého kontinentu. Připomíná také, že Airbus drží mnoho prvenství a je příběhem neuvěřitelných mužů a žen, příběhem velkých úspěchů v minulosti a především v budoucnosti.

První let letounu Airbus A300
První let dopravního letounu Airbus A300 proběhl 28. října 1972 v Toulouse / Foto Airbus

Oslavy probíhají také ve výrobních areálech společnosti, které v Toulouse ve středu 29. května zahájil průlet všech zástupců rodiny Airbus v doprovodu francouzské akrobatické skupiny Patrouille de France.

Airbus je světovým lídrem a největší leteckou a kosmickou společností v Evropě, která dosáhla šestinásobného zvýšení objednávek od roku 2000. Ke konci roku 2017 dosáhl celkový počet dodaných letadel společnostem téměř 11 000. Celosvětově je Airbus druhou největší společností zabývající se kosmickými technologiemi, patří mezi deset největších společností podnikajících v obranném průmyslu a vlastní 37 000 patentů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář