Letiště v Plané je konečně otevřeno, zatím pro provoz VFR ve dne

28.06.2019 1 příspěvek

Letiště v Plané je konečně otevřeno, zatím pro provoz VFR ve dne
Letiště v Plané je konečně otevřeno, zatím pro provoz VFR ve dne (Zdroj: Aeroweb.cz)

Českobudějovické letiště (LKCS), které procházelo v posledních měsících modernizací, je od 26. června opět v provozu pro lety za viditelnosti ve dne (VFR den).

Pozemní zařízení, jako je přibližovací systém ILS a světelné zabezpečovací zařízení, která byla na letišti nově vybudována, není zatím možné používat. Letiště v současné době umožňuje provoz letadlům do maximálního rozpětí křídel 23,9 metrů a není povolen provoz proudových letadel.

NOTAM vydaný pro letiště ruší od 26. června doplněk VFR SUP 07/19, který ukládal uzavření letiště. Provoz zajišťuje stanoviště AFIS. Provozovatel letiště doporučuje seznámit se dopředu s aktuální VFR příručkou, NOTAMy a doplňky SUP.

Letiště chce v budoucnu cílit na velkou mezinárodní dopravu. Modernizace se dělila na jednotlivé fáze, kdy probíhala řada zásadních úprav jako rekonstrukce řídicí věže a bývalých armádních objektů na administrativní budovu, výstavba terminálu, přístupových silnic, oprava přistávací a vzletové dráhy a vybudování radionavigačních prostředků. Původně mělo být letiště otevřeno již začátkem prosince, uzavírka se však nakonec výrazně protáhla.

V Českých Budějovicích mají také nový terminál pro odbavení cestujících
V Českých Budějovicích mají také nový terminál pro odbavení cestujících / Foto Airport-cb.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

provoz na LKCS

01.07.2019 v 12:27 Tomáš

letišti v Budějovicích přeji především hodně štěstí... budou ho potřebovat, pokud uvážím, že v nedalekém LOWL (Linz) se létá asi do cca 14 destinací a něco málo tam zajišťuje i národní dopravce Austrian. Pro Jihočechy není problém popojet kousek do Lince a turista, který tam přiletí, tam má i půjčovnu aut, například. Čas ukáže, zda-li to byla efektivní investice, podívám-li se na ostatní naše letiště, vyjma LKPR, tak mám pochybnosti. Spíš si tak někdo postavil drahý pomník. Na druhou stranu, pokud má problém F-AIR s výcvikem v LKKV tak v Budějovicích bude mít perfektní letiště, velmi dobře vybavené. Za ty miliardy ovšem trochu málo muziky...

Odpovědět

Přidat komentář