Garmin přináší vylepšené přístroje G5 a G3X Touch i nový GNC 355

22.07.2019

Garmin přináší vylepšené přístroje G5 a G3X Touch i nový GNC 355
Garmin přináší vylepšené přístroje G5 a G3X Touch i nový GNC 355 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Garmin představila řadu novinek a inovací. Zatímco přístroje Garmin G5 a G3X Touch se dočkaly nových funkcí, panel GNC 355 coby vylepšená GPS 175 umožní provádění přístrojového přiblížení či inovovanou konektivitu.

Přístroj G5 pro certifikované i amatérské letouny bude obohacen o indikátor vnější teploty vzduchu, pravé vzdušné rychlosti a údaje o větru. G3X Touch pro experimentální letouny pak bude zaznamenávat hodnoty motoru a letová data přes Bluetooth do aplikace Garmin Pilot, která je dostupná pro platformy Android a iOS. Doposud se data zapisovala na SD paměťovou kartu.

Aby šlo nových funkcí u přístroje G5 využít, je nezbytné dokoupit balíček za 495 dolarů (cca 11 300 korun), který obsahuje sondu pro měření vnější teploty vzduchu. Novinkou bude i možnost zobrazení hustotní výšky na zemi. Přístroj je navržen tak, aby se vešel do běžných otvorů pro přístroje. Společnost chystá u certifikovaných verzí také možnost dvou navigačních zdrojů.

Mezi další novinku od Garminu patří panel GNC 355 určený pro lety podle přístrojů. Zařízení umožňuje přesné přístrojové přiblížení LPV pomocí globálního družicového polohového systému (GPS). Přístroj, jehož cena je 6 995 dolarů (cca 227 500 korun), má komunikační rádio a dostupná je i verze se zabudovaným odpovídačem s módem S a ADS-B Out vysílačem.

Panel s barevným dotykovým displejem, který je certifikovaný pro využití systému SBAS, umožňuje propojení s digitálním informačním systémem ARINC 429, je vybaven zařízením Bluetooth a možností připojení k autopilotovi. Rádio umožňuje krokování po 25 kHz, rozstup 8,33 kHz je dostupný ve verzi GNC 355A, která je o 700 dolarů (cca 16 000 korun) dražší. Rozměry přístroje jsou podobné jako u běžných moderních komunikačních rádií.

Všechny prezentované novinky by měly být k vidění na dnes začínající akci AirVenture v americkém Oshkoshi, začátek prodeje přístrojů se očekává v srpnu a Garmin také slibuje brzké získání doplňkového typového certifikátu (STC) pro jejich instalaci.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Garmin


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář