Prostor Brda by měl být zachován, přibude nejspíš nové ATZ Chotouň

09.08.2019 2 příspěvky

Prostor Brda by měl být zachován, přibude nejspíš nové ATZ Chotouň
Prostor Brda by měl být zachován, přibude nejspíš nové ATZ Chotouň (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) vydal návrh na prodloužení platnosti nebezpečného prostoru LKD9 Brda, který slouží k bezpečné likvidaci nevybuchlé munice nalezené v rámci pyrotechnické asanace bývalého Vojenského újezdu Brdy. Vznikne nejspíš i nové ATZ na Českobrodsku.

Prostor o tvaru kružnice, který sahá od země do FL095, je aktivní od pondělí do neděle od 6 do 18 hodin. Odbor dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany požádal o prodloužení platnosti prostoru na dobu neurčitou. Předpokládá, že obnova újezdu bude trvat ještě minimálně pět let.

Nebezpečný prostor LKD9 Brda
Prostor LKD9 Brda leží uvnitř dočasně vyhrazených prostorů LKTSA5 a LKTSA5B Brdy / Foto AisView

Další možnou změnou ve vzdušném prostoru České republiky je návrh společnosti Helicentrum s. r. o. na zřízení letištní provozní zóny (ATZ) u heliportu Chotouň. Ta by měla v poloměru tří námořních mil se středem v místě heliportu zasahovat od země do výšky 1 000 stop nad úrovní země, jak bylo dojednáno na společném setkání zástupců provozovatele s dalšími rozhodnými orgány.

Neveřejný vnitrostátní heliport nepravidelně využívá provoz pro lety za viditelnosti ve dne i v noci. Do navrhovaného ATZ by na jihu částečně zasahoval nebezpečný prostor LKD2 Kouřim, ve východní části by pak od 1 000 stop nad úrovní země navazovala vojenská koncová řízená oblast (MTMA) Čáslav.

ATZ Chotouň
Návrh na ATZ Chotouň / Foto Úřad pro civilní letectví

Nové ATZ, které by využívaly výcvikové, obchodní i neobchodní lety, by mělo být vybaveno službou poskytování informací známému provozu Chotouň Heliport Radio s kmitočtovým kanálem 132,210.

Dotčené osoby mohou po dobu 30 dní od zveřejnění podávat k oběma návrhům OOP připomínky. Obě opatření spadají do projektu Mapa 2020, který projednává návrhy na úpravu mapy ICAO 1 : 500 000 v návaznosti na odsouhasené změny v rozdělení vzdušného prostoru, jak sdělil naší redakci mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Průlet nebezpečným prostorem

10.08.2019 v 12:00 Luďek

Je to trošku mimo téma, ale je tady prosím někdo, kdo by mi mohl potvrdit jak je to s průletem aktivním nebezpečným prostorem? Je možné ho proletět, kdy, za jakých podmínek? V jakém předpisu/části AIP je to popsáno? Slyšel jsem mnoho často protíchůdných informací a v žádném oficiálním zdroji info nenalezl. Díky Luďek LKBE

Odpovědět

RE: Průlet nebezpečným prostorem

10.08.2019 v 13:14 Tomas

VFR příručka 1.1.2.3.

Je doporučeno se vyhnout. Neni zakázán průlet. 

Odpovědět

Přidat komentář