Cvičení Ample Strike od 1. září omezí český vzdušný prostor

29.08.2019

Cvičení Ample Strike od 1. září omezí český vzdušný prostor
Cvičení Ample Strike od 1. září omezí český vzdušný prostor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pravidelné vojenské cvičení Ample Strike, kterého se letos zúčastní kromě České republiky dalších pět zemí, omezí české nebe od 1. do 6. září a následně od 9. do 13. září.

Cvičení, jehož hlavním cílem je podle Armády České republiky koordinace letectva a pozemních jednotek, omezí český vzdušný prostor v menším měřítku než v minulém roce, přesto však stroje českého, slovenského, německého, maďarského, britského a amerického letectva do civilního provozu zasáhnou.

Omezené prostory během cvičení Ample Strike / Foto ŘLP
Omezené prostory během cvičení Ample Strike / Foto ŘLP

Letecká amatérská asociace (LAA) v souvislosti se cvičením vydala přehlednou prezentaci, která obsahuje důležité informace. Řízení letového provozu (ŘLP) informuje piloty o omezeních v doplňku Letecké informační příručky AIP SUP 06/19 a v doplňku VFR příručky SUP 08/19. Pro co nejaktuálnější informace je nezbytné sledovat aktuální a aktualizovaný plán využití vzdušného prostoru (AUP, UUP).

Na českém nebi se v rámci cvičení objeví kromě strojů Armády ČR také například letouny B-52 Stratofortress, KC-135 Stratotanker, Eurofighter Typhoon, či Panavia Tornado. Smutnou zprávou pro fanoušky vojenských strojů je, že se letos neplánuje realizace dne pro spottery.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář