EASA vydala EAD k vybraným palivovým čerpadlům u Rotaxů

16.10.2019

EASA vydala EAD k vybraným palivovým čerpadlům u Rotaxů
EASA vydala EAD k vybraným palivovým čerpadlům u Rotaxů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) vydala jako reakci na vydání výstražného servisního bulletinu (ASB) od výrobce BRP Rotax Příkaz k zachování letové způsobilosti typu Emergency (EAD) k pohonným jednotkám Rotax 912 iSc2 Sport, 912 iSc3 Sport a Rotax 915 iSc3 A, které jsou instalovány na různých letounech všeobecného letectví buď přímo od výrobce, nebo provozovatelem s dodatečným typovým certifikátem (STC).

Důvodem je možné selhání dodávky paliva, kterou způsobila odchylka při výrobě elektrických palivových čerpadel, jejichž výrobní čísla jsou uvedena v EAD a ASB. Problém může způsobit nepravidelný chod motoru, snížení výkonu, nebo až jeho zastavení a následné vynucené přistání do terénu.

Ilustrace v ASB / Foto BRP-Rotax GmbH & Co KG
Ilustrace v ASB / Foto BRP-Rotax GmbH & Co KG

U pohonných jednotek s dotčenými komponenty vyžaduje dokument od doby účinnosti, tedy od 15. října, před prvním letem provést výměnu vadných dílů podle uvedených instrukcí ve spolupráci s autorizovaným distributorem. Nejpozději je však nutné výměnu provést do 31. října 2020. Nový Příkaz k zachování letové způsobilosti nahradil obdobný dokument z druhé poloviny března tohoto roku, který řešil únik paliva a následné nebezpečí požáru způsobené palivovým čerpadlem.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké motory


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář