Veletrh e-SALON představí v sekci e-FLIGHT letadla s alternativními pohony

25.10.2019

Veletrh e-SALON představí v sekci e-FLIGHT letadla s alternativními pohony
Veletrh e-SALON představí v sekci e-FLIGHT letadla s alternativními pohony (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od 14. do 17. listopadu se v areálu letňanského výstaviště PVA EXPO Praha koná druhý ročník veletrhu čisté mobility e-SALON 2019. V rámci letošní sekce e-FLIGHT bude nově k vidění například elektrický Skyleader řady 400 a další produkty související s létáním na jiný než konvenční pohon.

Návštěvníci veletrhu si tak budou moci znovu zblízka prohlédnout letadlo ΦNIX, které v září zvítězilo v soutěži Smartflyer Challenge na švýcarském letišti Grenchen a za jehož vývojem stojí Zdeněk Němec s týmem okolo projektu s názvem Pure Flight.

Elektrický pohon MGM RE 80 v útrobách Skyleaderu 400
Elektrický pohon MGM RE 80 v útrobách Skyleaderu 400 bude rovněž k vidění na veletrhu E-Salon 2019 / Foto Skyleader

S dalším letounem čistě na elektrický pohon přichází jihlavský ZALL Jihlavan airplanes. Na ploše bude vystavovat letoun JA-400 Elektro, který vychází z typově schváleného UL letounu JA-400 se spalovacím motorem Rotax. V letounu je však osazen elektrický synchronní motor MGM RE 80 s rotačním pláštěm o maximálním výkonu 80 kW, chlazený kapalinou a vzduchem. Motor a regulátor vyrobila firma Mgm Compro International. Vrtule je kompozitová třílistá E-props Durandal 100M o průměru 1 700 mm. Zdrojem energie jsou dvě trakční do série spojené baterie Li-ion o kapacitě 55 Ah a celkovém napětí 324 V, složené z téměř dvou tisíc jednotlivých článků, umožňující i v podmínkách nízkých teplot kolem nuly provoz o délce několika desítek minut (sólo cca 90 minut, ve dvojím 40 minut).

Svou produkci představí také společnost Ultralight Design Miloslava Novotného, která kromě jiného vyrábí kompozitové díly pro UL létání. Firma se také podílí na dodávkách pro švýcarskou společnost Ruppert Composite, která vyrábí malý kluzák Archaeopteryx, s nímž může pilot vzlétnout a přistát jen za využití vlastních nohou.

Dalším vystavovatelem v rámci letectví je výrobce elektromotorů Rotex Electric a už zmíněná zlínská společnost Mgm Compro International, která kromě elektromotorů a dalšího příslušenství pro průmysl dodává například regulátory otáček elektromotorů a další komponenty pro letecké modeláře. Vstupenky na e-SALON jsou k dispozici zdarma zde.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář