Vyšetřování nehody Fokkeru v Kazachstánu pokračuje, 12 obětí

28.12.2019

Vyšetřování nehody Fokkeru v Kazachstánu pokračuje, 12 obětí
Vyšetřování nehody Fokkeru v Kazachstánu pokračuje, 12 obětí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jen několik vteřin po startu havaroval v pátek ráno letoun kazašských aerolinií Bek Air na letu z Almaty do Astany. Fokker 100 létající pod registrační značkou UP-F1007 vezl 93 cestujících a pět členů posádky, z nichž podle dosavadních informací 12 lidí nehodu nepřežilo.

Letoun odstartoval z mezinárodního letiště Almaty v 7:21 místního času (1:21 UTC), konkrétně z ranveje 05R. Dle předběžných výsledků Kazašské vyšetřovací komise před samotným vzletem proběhl dvakrát kontakt zadní části letounu s povrchem dráhy s odstupem 300-400 metrů. Na konci dráhy se letoun ve výšce pouhých 15 až 30 metrů se zasunutým podvozkem naklonil prudce doprava a po proražení betonového ohrazení narazil do dvoupodlažní budovy vzdálené asi tři kilometry od prahu dráhy.

Pozice trosek letounu / Zdroj: Avherald.com
Pozice trosek letounu / Zdroj: Avherald.com

Dle serveru Aviation Herald pilot jiného letounu startujícího tři hodiny před nehodou hlásil námrazu na slotech a nádržích. Web také zmiňuje, že v oblasti letiště se vyskytovala teplotní inverze a letouny parkující na stojánce přes noc byly pokryty větší vrstvou námrazy. Podmínky na dráze byly údajně vyhovující.

Vyšetřovací komise se zaměřuje především na technický stav letounu a případné pochybení posádky. Fokker 100 byl starý 23 let a poslední osvědčení o letové způsobilosti obdržel v květnu tohoto roku. 58letý kapitán při nehodě zraněním podlehl, o čtyři roky mladší první důstojník je prozatím v kritickém stavu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář