Leteckými sportovci roku 2019 jsou rogalisté Adam a Teplý

24.01.2020

Leteckými sportovci roku 2019 jsou rogalisté Adam a Teplý
Leteckými sportovci roku 2019 jsou rogalisté Adam a Teplý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve čtvrtek 23. ledna v sále divadla Image Black Light Theatre na Národní třídě v Praze proběhlo slavnostní vyhlášení a ocenění vítězů v rámci galavečera Letecký sportovec roku 2019. Těmi se stali Matouš Adam a Ladislav Teplý, kteří jako posádka dvoumístného motorového závěsného kluzáku získali titul na Mistrovství Evropy v ultralehkém létání v Litvě a na nejvyšších příčkách se umístili i v domácích soutěžích. Cenu jim předal loňský vítěz Martin Šonka. Dvacetiletý Matouš Adam se stal nejmladším nositelem titulu letecký sportovec roku v historii.

Závěrečné foto vítězů ročníku 2019. Zleva Petr Vichar, Martin Šonka, prezident Aeroklubu ČR Vladimír Machula, prezident LAA ČR Aleš Trtil, Ladislav Teplý, Matouš Adam a Zdeněk Jelínek z Ministerstva dopravy ČR.
Závěrečné foto s vítězi ročníku 2019. Zcela vlevo moderátor Petr Vichar, v řadě na pódiu zleva Martin Šonka, prezident Aeroklubu ČR Vladimír Machula, prezident LAA ČR Aleš Trtil, Ladislav Teplý, Matouš Adam a Zdeněk Jelínek z Ministerstva dopravy ČR.

Ocenění se kromě ceny nejvyšší předávala v dalších celkem dvanácti kategoriích a dvě samostatné kategorie připadly také na ocenění Mezinárodní letecké federace (FAI). Moderátor večera Petr Vichnar si na pomoc tentokrát přizval šefpilota společnosti Aero Vodochody Davida Jahodu, dopravního pilota, instruktora a mistra světa v letecké akrobacii Petra Jirmuse a Iva Kardoše, pilota JAS-39 Gripen Vzdušných sil Armády ČR.

Galavečer tradičně organizačně zajišťují Aeroklub České republiky, LAA ČR, Klub leteckých modelářů Svazu leteckých modelářů ČR, Plachtařský Old Timer Klub ČR a Klub leteckých novinářů Syndikátu novinářů ČR, o obrazový doprovod a audiovizuální pokrytí večera se postala Airzone.tv Miroslava Orose. Na pódiu se vystřídali kromě jiných také prezident Aeroklubu ČR Vladimír Machula, prezident LAA ČR Aleš Trtil, generální ředitel ŘLP ČR Jan Klas a zástupci Ministerstva dopravy ČR.

Matouš Adam a Ladislav Teplý na stupních vítězů na ME v Litvě
Matouš Adam a Ladislav Teplý na stupních vítězů na ME v Litvě

Ocenění za rok 2019

Parašutismus – tým HF Cubs - Adéla Veselá, Sabina Cioleková, Karolína Henková a Viktoria Nováková,
juniorské mistryně světa 2019 v indoor skydivingu, juniorské evropské a světové rekordmanky

Všeobecné letectví – David Černý,
4. místo MS v přesném létání individuálně, 2. místo MS v přesném létání v družstvech

Bezmotorové létání – Petr Tichý,
mistr Evropy 2019 ve volné třídě

Závěsné létání – Dan Vyhnalík,
mistr MČR 2019, 1. místo ranking ZL, 21. místo MS 2019

Ultralehké létání – Matouš Adam a Ladislav Teplý,
mistři Evropy 2019

Letecká akrobacie – tým České republiky - Michal Tvrzník, Tomáš Petrman, Miroslav Černý a Adam Ondrejka,
2. místo na MS 2019 v letecké akrobacii Intermediate

Paragliding – Markéta Tomášková,
3. místo ve Světovém poháru 2019 v přesnosti přistání, 1. místo v Evropském poháru 2019 přesnosti přistání

Motorový paragliding – Jakub Šedivý,
1. místo MČR kat. PF1, dlouholeté působení v reprezentaci na mezinárodních závodech

Balónové létání – David Línek,

Plachtařský old timer club – Wolfgang Sluka,

Letečtí modeláři
Ocenění za juniorský titul mistra Evropy v kategorii F1B získal Vít Rössler, za titul týmových mistrů Evropy v kategorii F3J Jaroslav Vostřel, Pavel Höfer a Martin Rajšner, za titul individuálního mistra světa v kategorii F5D Jan Sedláček a za týmové světové zlato v kategorii F5D tým České republiky ve složení Jan Sedláček, Tomáš Ciniburk, Jiří Klein s vedoucím týmu Tomášem Andrlíkem.

Ceny od Klubu leteckých novinářů Syndikátu novinářů České republiky obdrželi - letec, akrobat a instruktor Richard Ponížil, letecký meteorolog Jiří Vašíček a televizní reportér, dokumentarista a milovník balónového létání Aleš Vašíček.

Diplom FAI za světový a evropský rekord v individuální parašutistické akrobacii převzal Petr Chládek. Prestižní Diplom FAI Paula Tissandiera byl předán plachtařce Radce Moravcové.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář