VIDEO: Refresher na simulátoru Boeingu 737

08.07.2020 Tento článek je součástí seriálu Očima pilotů

Jak vypadá přezkoušení dopravního pilota po pauze v létání? Čím musí piloti projít, aby mohli znovu bezpečně létat s cestujícími? Byli jsme u toho s naší reportážní kamerou.

Koronavirová epidemie zasáhla celý svět. Ne každé odvětví to však pocítilo stejně. Zatímco provozovatelé e-shopů a prodejci softwaru pro vzdálenou komunikaci nouzí o zákazníky netrpěli, civilní letecká doprava byla takřka ze dne na den umrtvena. Nyní, když se snad v Evropě věci pomalu vrací k „normálu“, je potřeba připravit letadla a zejména jejich posádky na rostoucí potřebu a zájem lidí znovu cestovat.

Pro piloty v tomto ohledu platí několik pravidel. Dominuje jim povinnost před letem s dalšími osobami na palubě absolvovat přinejmenším tři vzlety a přistání v posledních 90 dnech před podobným letem. Je to ostatně povinnost, která platí jak pro pilota Blaníku, tak pro pilota Jumba.

V podmínkách tuzemských Smartwings to znamená abolvovat buďto tři lety na simulátoru, anebo tři sektory ve skutečném letadle pod vedením instruktora typového výcviku.

S kamerou jsme se proto podívali, jak takové simulátorové přezkoušení, jehož popis si můžete přečíst níže, vypadá v praxi.

Mohlo by vás zajímat



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář