ESA hledá po 11 letech nové astronauty i paraastronauty

18.02.2021

ESA hledá po 11 letech nové astronauty i paraastronauty
ESA hledá po 11 letech nové astronauty i paraastronauty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po 11 letech se opět naskytla nabídka Evropské kosmické agentury (ESA) stát se astronautem a možná se podívat i na Měsíc nebo na Mars. ESA však nehledá pouze astronauty, ale také paraastrounauty - především lidi s postižením dolních končetin.

ESA plánuje vycvičit čtyři až šest lidí pro vesmírný let a další zhruba dvě desítky do zálohy. Noví vybraní astronauti by se díky zapojení Agentury do programu Artemis mohli podívat na Měsíc, a to jako vůbec první Evropané. 

ESA hledá do řad astronautů také lidi s tělesným postižením / Zdroj: esa.int
ESA hledá do řad astronautů také lidi s tělesným postižením / Zdroj Esa.int

Podmínkou pro přijetí je kromě psychické odolnosti a fyzické zdatnosti také magisterské vzdělání v přírodních vědách, medicíně nebo matematice. Dalším předpokladem je výborná znalost angličtiny a dalšího jazyka. Agentura by také ráda viděla v řadách astronautů více žen. A blízké lety do vesmíru by neměly být uzavřeny ani lidem s tělesným postižením, bude-li jinak jejich kvalifikace potřebná kritéria splňovat.

„Protože věříme, že průzkum vesmíru je věcí společného úsilí, musíme rozšířit okruh talentů, na které se můžeme spolehnout, abychom mohli v naší práci pokračovat. Jedním z účinných způsobů, jak toho dosáhnout, je zapojit více nadaných lidí různého pohlaví, věku a původu, ale také lidí se zvláštními potřebami, lidí žijících s tělesným postižením,“ uvedli zástupci ESA.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář