Piper získal EASA certifikaci pro svůj letoun M600/SLS s funkcí HALO Safety System

30.04.2021

Piper získal EASA certifikaci pro svůj letoun M600/SLS s funkcí HALO Safety System
Piper získal EASA certifikaci pro svůj letoun M600/SLS s funkcí HALO Safety System (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Piper Aircraft získala certifikaci od Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) pro letoun M600/SLS HALO, který je vybaven avionikou Garmin Emergency Autoland. Společnost provedla již více než sto testů nové inovace, která umožňuje pilotovi, nebo dokonce i cestujícímu vydat letadlu příkaz k automatickému sestupu a přistání na nejbližší vhodné letiště.

„Evropská certifikace je klíčovým milníkem pro letadlo M600/SLS, které se systémem Garmin Autoland budí značný zájem," uvedl Ron Gunnarson, viceprezident společnosti Piper Aircraft. 

Autopilot je v režimu emergency autoland schopen letoun kompletně řídit, včetně ovládání podvozku a klapek, přetlakování kabiny, případně aktivace a deaktivace odmrazovacího systému. Aktivací se změní také kód odpovídače na 7700, je vyslána zpráva na tísňovou frekvenci a na obrazovce se objeví symbol mikrofonu, který má při jeho stisknutí pomoci pasažérům kontaktovat řízení letového provozu. Po dosednutí systém automaticky brzdí, řídí letoun až do úplného zastavení s následným vypnutím pohonné jednotky.

Dodání prvního modelu M600/SLS vybaveného technologií Garmin Autoland evropskému zákazníkovi je plánováno na konec druhého čtvrtletí tohoto roku.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Garmin Autopilot


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář