Penta prodá spolu s Aero Vodochody i letiště Vodochody

23.06.2021 1 příspěvek

Penta prodá spolu s Aero Vodochody i letiště Vodochody
Penta prodá spolu s Aero Vodochody i letiště Vodochody (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zbrojařská skupina Omnipol společně s maďarským investorem koupí od česko-slovenské Penty výrobce letadel Aero Vodochody a také vodochodské letiště, uvedl nově mluvčí společnosti Penta Ivo Mravinac. Obchodní transakce se v těchto dnech dokončuje a její uzavření lze očekávat v horizontu pár týdnů. Původně si měla Penta letiště Vodochody ponechat. Obchodní dohoda je zatížena závazky vůči státu, proto letiště může ještě několik let využívat také armáda.

Další změnou je složení investorů, kdy původně měl Omnipol investovat společně s maďarským podnikatelem Andrásem Tomborem, který nakonec od obchodu odstoupil a nahradil jej Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Penta měla dříve s letištěm velké plány, chtěla zde vytvořit infrastrukturu pro nízkonákladové letecké společnosti jako levnější variantu pro lety do a z Prahy. Následně byl projekt pozastaven vzhledem k velké vlně nevole okolních obcí. Omnipol nejspíš v původních plánech Penty nebude pokračovat a hodlá letištní kapacity využít výhradně pro potřeby výroby a vývoje nových letadel společnosti Aero Vodochody, případně pro soukromé lety.

Penta získala Aero Vodochody v říjnu 2006 na základě rozhodnutí vlády o prodeji společnosti a na začátku roku 2007 Penta převzala řízení Aera. Společnost Aero Vodochody je podle výročních zpráv z posledních let ztrátová a loni musela společnost dokonce kvůli krizi v souvislosti s epidemií covid-19 omezit výrobu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Letiště Vodochody

24.06.2021 v 9:45 Radek

No jo, vesnice v okolí byly zvyklé na klídek (sem tam L-159 a výcvik aerolinek), a tak prodávali pozemky na stavbu nových domů za velké prachy. Když hrozilo, že letiště začne znovu fungovat ve velkém, začali bojovat. Penta nabízela omezení - noční klid, limitovaný počet letadel - ale nestačilo to. Těžko říct, jestli je to dobrá zpráva.

Odpovědět

Přidat komentář