Devatenáctiletá Britka chce v ultralightu obletět svět

02.08.2021 6 příspěvků

Teprve devatenáctiletá Britka chce obletět svět. Jejím cílem je nejenom se stát nejmladší ženou, která obletí svět, ale i přimět další dívky, aby se věnovaly letectví a všeobecně vědě, technice či inženýrství.

Teprve devatenáctiletá Britka chce obletět svět. Jejím cílem je nejenom se stát nejmladší ženou, která obletí svět, ale i přimět další dívky, aby se věnovaly letectví a všeobecně vědě, technice či inženýrství.

Britka Zara Rutherfordová se chce do historie zapsat jako nejmladší pilotka, která uskutečnila sólový oblet zeměkoule. „Když jsem vyrůstala, neviděla jsem moc žen, pilotek. Je to trochu odrazující, když nevidíte nikoho, koho byste mohli mít za vzor. Chtěla bych obletět svět, aby mě dívky viděly a pomyslely si: taky bych jednou ráda létala,“ komentovala svůj záměr mladá pilotka.

FlyZolo Shark Aero
Foto Instagram.com

K letadlům měla blízko již od dětství a k řízení se dostávala už ve svých 14 letech, ale licenci na sportovní letadla má teprve rok. Všichni členové Zařiny rodiny jsou piloti a nadšeně ji v jejích plánech podporují.

Mladá pilotka si pro svůj oblet světa vybrala ultralehký sportovní letoun Shark slovenské výroby. Shark Aero je vysoce výkonný dvoumístný ultralehký letoun. Díky použití nejpokročilejších výrobních a designových technologií je Shark uznáván za jeden z nejrychlejších ultralehkých letounů současnosti (optimální cestovní rychlost 140 uzlů), který dosahuje i výborného doletu až 1 600 kilometrů. Letoun je poháněn motorem Rotax 912 ULS o výkonu 100 koní v kombinaci s dvoulistou stavitelnou vrtulí Woodcomp.

Plánovaná trasa letu vede z Belgie přes severní pobřeží Afriky, Blízký východ, jižní pobřeží Asie až do Ruska, později přes Aljašku do Ameriky a přes Grónsko, Island a Velkou Británii zpět do Evropy. Dle svého plánu navštíví Zara Rutherfordová celkem 52 zemí na pěti kontinentech a mimo jiné dvakrát protne rovník. Během cesty si bude také v navštívených oblastech vybírat charitativní organizace, kterým může pomoci zvýšit veřejné povědomí.

Let flyZolo
Foto Flyzolo.com

 

Prozatím drží titul nejmladší ženy, která obletěla svět, americká pilotka původem z Afghánistánu, Shaesta Waizová. Té se podařilo oblet uskutečnit v jejích 30 letech.

Zara Rutherfordová plánuje odlet na 11. srpna a návrat 11. října 2021 v naději, že se staneme nejmladší ženou, která sólově obletí svět. Svou výpravu hradí převážně z vlastních zdrojů, ale uvítá případné navázání sponzorské spolupráce. Zájemci ji mohou oslovit například prostřednictvím Instagramu pod účtem „fly.zolo“, na facebookovém profilu či prostřednictvím webových stránek https://flyzolo.com. Skrze sociální sítě bude mladá pilotka také v každodenním kontaktu s fanoušky a ti tak budou mít možnost sledovat její cestu z první ruky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Odvážné

02.08.2021 v 23:37 Martin

To je odvážný plán v ultralightu. Snad ji všech těch plánovaných 52 států uzná letovou způsobilost letounu i LAPL(A) - pokud tedy jestli ho vůbec má, nebo jestli má jen podobu našeho ULL(a) tak ještě hůř. Aby ji od někud neposlali domů, bez letadla a se záznamem o incidentu.

Co vím tak s uznáváním papírů které nepodléhají EASA ani ICAO bývá docela problém a ani v případě Evropy to neplatí automaticky.

Odpovědět

letoun

03.08.2021 v 9:12 robo

urcite dobry a rychly letoun ale pokud bych na takovou cestu sel tak si radsi vemu letadlo se sedadly vedle sebe kvuli tomu abych na vedlejsim sedadle mel neco k jidlu, piti, pripadne ruzne pomucky. Ted jsem se prave do Sharka dival a prostor pro pilota je opravdu miniaturni. Ale mozno je neco co nevime kdyz byl tenhle typ vybiran...

Odpovědět

RE: letoun

05.09.2021 v 1:31 Peter

Shark je na dlhé cesty veľmi pohodlný. Ergonómia je výborná , lakte na opierkach, nohy vystreté . 6 h let je úplne znesiteľný. Fľaša z vodou sa tam zmestí , ale vôbec nechápem na čo je treba na tých pár hodín jedlo? 

Odpovědět

RE: RE: letoun

05.09.2021 v 17:43 Vlado

6 hodín v malom lietadle na jeden záťah? to musí byť masaker:-)))))))

Odpovědět

RE: RE: RE: letoun

07.09.2021 v 7:13 RR

Pokud chcete dosáhnout nějaký přiměřený sportovní výkon třeba ve větroni, tak je šest hodin v těsném kokpitu normální. Zas tak bych to nedramatizoval. Je to prostě o tom, jak je kdo velká primadona.

Odpovědět

Letoun

04.08.2021 v 6:36 Radek

Hlavní pro rekordní let je dolet, ten je na ultralight opravdu velký. Výhodou je i vysoká cestovní rychlost. Malý kokpit hubené holce nevadí, svačinu a flašku na pití tam dá. Držím palce, je to odvážný pokus - Aljaška-Sibiř nebude žádný med a Newfoundland a tropické oblasti taky ne.

Odpovědět

Přidat komentář