Letiště v Mošnově během uplynulého víkendu hostilo již tradiční Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Víkendový program navštívilo zhruba 60 tisíc diváků, což je v porovnání s minulými ročníky daleko menší počet vzhledem k tomu, že v minulosti akci navštěvovalo i přes 200 tisíc lidí. Letošní ročník však podléhal četným omezením v souvislosti s epidemií koronaviru, která se promítla i do maximálního počtu návštěvníků. Další stovky fanoušků sledovaly dynamické letecké ukázky v okolí letiště.

Program letošního ročníku byl opět nabitý atraktivními vystoupeními a dohromady mohli diváci sledovat každý den cca osm hodin pozemních a leteckých ukázek. Kromě toho bylo možné navštívit i statické ukázky jednotlivých strojů na ploše letiště. Fanoušky letadlové techniky mohla potěšit například účast F-35 Lightning II italského letectva, bezpilotní americký letoun MQ-9 Reaper, společný hromadný seskok českých a izraelských výsadkářů z letounu CASA C-295 u příležitosti oslav 70 let vzájemné mezistátní spolupráce nebo společný průlet formace vrtulníků ve složení – Mi-24/35, Mi-171, W-3A Sokol, UH-60 BlackHawk, AS332 Super Puma a AW109.

Počasí se do jisté míry také podepsalo jak na návštěvnosti, tak i na průběhu akce. Sice nepršelo, ale nebe nad Mošnovem pokryla nízká oblačnost. Vlivem oblačnosti bylo zrušeno několik parašutistických seskoků, nicméně nebyla zrušena žádná z letových ukázek. Někteří letci jen museli upravit svá vystoupení do takzvaných flat verzí, při nichž stroje létají pod úrovní mraků.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář