MiG-23MF převezli z Prahy do muzea v Kunovicích

06.12.2021

MiG-23MF převezli z Prahy do muzea v Kunovicích
MiG-23MF převezli z Prahy do muzea v Kunovicích (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nedlouho po sobotním poledni vyrazil konvoj s nadzvukovou stíhačkou MiG-23MF z areálu LOM Praha v pražských Malešicích do leteckého Muzea v Kunovicích. Demontáž a naložení letounu na nákladní vůz trvalo přes dvě hodiny, následně se transport vydal na Moravu. Před samotnou nakládkou letounu sundali mechanici ze stroje křídla a vodorovné ocasní plochy. Trup letounu byl převezen v celku.

MiG-23
Foto: facebook.com @leteckemuzeumvkunovicich

Letoun úspěšně „přistál“ v areálu leteckého muzea v neděli odpoledne.

Přemístění letounu do expozice leteckého muzea je součástí dohody o výpůjčce stroje ze státního podniku LOM Praha do muzea v Kunovicích. Stroj MiG-23MF s trupovým číslem 7184 je prvním exponátem kunovického muzea z řady takzvané třetí generace stíhacích letounů. Zároveň je také prvním letounem s měnitelnou geometrií křídla. Letoun nyní čeká řada oprav, po nichž by se měl předtavit návštěvníkům muzea v plné kráse. 

Stíhací letoun reprezentuje žateckou leteckou základnu, kde byl nasazen u 11. stíhacího leteckého pluku. MiG-23 verze MF číslo 7184 byl dodaným do Československa ze Sovětského svazu v prosinci 1979. Během služby u jednotek protivzdušné obrany státu létal především na letištích v Bechyni, Českých Budějovicích a v Žatci. Dva roky po vyřazení letounu, které se uskutečnilo roku 1994, byl předán společnosti LOM Praha. Letoun má na svém kontě za dobu aktivní služby 927,5 letových hodiny.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář