Vrtulník letecké záchranné služby čelil u Ostravy oslnění laserem

16.01.2022

Vrtulník letecké záchranné služby čelil u Ostravy oslnění laserem
Vrtulník letecké záchranné služby čelil u Ostravy oslnění laserem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Neznámý útočník ohrozil počátkem ledna laserovým paprskem vrtulník letecké záchranné služby během letu nad Ostravou. I přes úhybné manévry laser na vrtulník stále mířil a ohrožoval tak zrak pilota i všech ostatních osob na palubě. Paprsek na vrtulník mířil zhruba tři minuty. Přímé ozáření oka pilota přitom mohlo způsobit až fatální nehodu.

ATE EC-135 Foto: ate.sk
ATE EC-135 Foto: ate.sk

Neznámý pachatel oslňoval posádku záchranného vrtulníku 6. ledna. „Stalo se to zhruba v čase 16:50 v ostravské městské části Stará Bělá, nebo v jejím okolí,“ sdělila médiím policejní mluvčí Eva Michalíková. Vrtulník se během laserového útoku nacházel cca 300 metrů nad zemí. Pilot se v důsledku neustávajícího oslňování rozhodl k přistání na záložním místě.

Vrtulník se vracel ze zásahu, na palubě byla pouze letová posádka a zdravotnický doprovod. Pacient byl v místě zásahu předán k transportu pozemní záchranné službě. To však nic nemění na závažnosti situace.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla přitom není tato událost ojedinělá a provozovatel vrtulníku, letecká společnost Air transport Europe, eviduje nejméně tři podobné útoky jen za poslední půl rok. Útoky se navíc odehrávají nejčastěji v noci, kdy piloti používají brýle s nočním viděním, které sílu paprsku dokážou znásobit.

Ostravští policisté prověřují událost jako obecné ohrožení a žádají veřejnost o spolupráci během vyšetřování. „Jakákoliv informace související s touto událostí může přispět k objasnění. Své poznatky můžete telefonicky oznámit na linku 158, nebo osobně na nejbližší služebně,“ řekla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář