B-52 Stratofortress přistál cvičně v Mošnově

23.02.2022

B-52 Stratofortress přistál cvičně v Mošnově
B-52 Stratofortress přistál cvičně v Mošnově (Zdroj: Aeroweb.cz)

V pondělí odpoledne přistál na ostravském letišti v Mošnově americký bombardér B-52H Stratofortress. Letoun navštívil Česko v rámci předem plánovaných cvičných letů nad Evropou. Stroj ještě toho dne z Ostravy odletěl na předsunutou americkou základnu ve Velké Británii. Na části zpáteční cesty jej doprovázely české stíhací letouny JAS-39 Gripen.

Generální štáb AČR uvedl, že zpáteční let B-52 posloužil k procvičení vzájemné spolupráce s pohotovostními stroji JAS-39 Gripen z letecké základny v Čáslavi.

Letoun B-52 nenesl žádné aktivní zbraňové systémy a lety údajně neměly přímou návaznost na vyostřenou bezpečnostní situaci v Evropě v souvislosti s ruskými vojenskými operacemi. Strategický bombardér s volacím znakem „TYSON11“ přiletěl do Česka z Polska a pobyl na mošnovském letišti skoro tři hodiny. Čas na zemi využila posádka k provedení technické kontroly letounu a k přípravě na navazující let.

Foto: natodays.cz
Foto: natodays.cz

Od roku 2018 provedlo americké letectvo nad územím Evropy více než 200 podobných letů. Podobné cvičení B-52 nad členskými a partnerskými státy NATO jsou plánována opět na jaro letošního roku. Přelety přes vzdušný prostor suverénních států a přistání zahraničních armádních letadel lze uskutečnit na základě usnesení vlády – konkrétně na základě souhlasu ministerstva obrany.

Mohlo by vás zajímat

Témata

NATO


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář