Evropské nebe se zavřelo pro stroje ruských provozovatelů

28.02.2022

Evropské nebe se zavřelo pro stroje ruských provozovatelů
Evropské nebe se zavřelo pro stroje ruských provozovatelů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Evropská unie přistoupila v reakci na ruskou invazi na území Ukrajiny k četným sankcím proti Ruské federaci. Nyní bude v rámci sankcí uzavřen také vzdušný prostor Evropské unie pro všechna ruská letadla. Výjimku mohou mít pouze letadla deklarující nouzový stav, humanitární lety a případě lety podléhající zvláštnímu povolení lokálních úřadů. Opatření odsouhlasili ministři zahraničí zemí sedmadvacítky. Zmíněné kroky oznámila v neděli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Foto: Twitter.com @letovyprovoz
Foto: Twitter.com @letovyprovoz

Od vypuknutí válečného konfliktu evropské aerolinky postupně rušily letecká spojení s Ruskem a současně členské státy EU postupně uzavíraly svůj vzdušný prostor ruským strojům. Nyní se tato lokální opatření mění na plošný zákaz pro celou unii a přidávají se také mimounijní státy jako například Kanada. Velká Británie zakázala ruské letecké společnosti Aeroflot provoz na svém území už minulý čtvrtek. Oproti tomu letecká společnost Swiss International Air Lines stále udržuje mezi Ruskem a Švýcarskem pravidelné spoje.

Podle dat z aplikace FlightRadar24 se někteří ruští letečtí dopravci při letech z Ruska do Evropy raději preventivně vraceli zpět. Opatření ruským dopravcům výrazně snižuje počet destinací, kam mohou létat, a výrazně se jim zkomplikují i lety přes Atlantik.

Foto: Facebook.com @aeroflot
Foto: Facebook.com @aeroflot 

Ruská federace v odvetných krocích zakázala aeroliniím z České republiky, Polska, Británie a Bulharska provoz v rámci ruského vzdušného prostoru.

Vzdušný prostor Ukrajiny je uzavřen z důvodu nebezpečí související s válečným konfliktem. Uzavření se týká též částí vzdušných prostorů okolních států v bezprostřední blízkosti ukrajinských hranic. Letecké společnosti oblast oblétávají přes bezpečné vzdušné prostory.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář