Záběry ruské televize potvrdily smutný osud Mriji

07.03.2022 1 příspěvek

Záběry ruské televize potvrdily smutný osud Mriji
Záběry ruské televize potvrdily smutný osud Mriji (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již dříve jsme vás v našem zpravodajství informovali o zprávách ze sociálních sítí, jež hovořily o možném zničení největšího letadla světa Antonov An-225 Mrija. Neveselý osud letounu později potvrdily záběry ruské televize z letiště Hostomel u Kyjeva. Podle nich je Mrija ve stavu, ve kterém se dá jen těžko mluvit o opravě.

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

Majitel letounu se dosud ke stavu letadla oficiálně nevyjádřil. Prostřednictvím krátkého příspěvku na Twitterovém účtu jen uvedl, že stále čeká na vyjádření svých odborníků, kteří prozkoumají a posoudí, v jakém stavu letoun skutečně je.

Nákladní letoun Antonov An-225 Mrija o maximální vzletové hmotnosti 640 tun byl navržen během 80. let 20. století sovětskou konstrukční kanceláří Antonov. Jediný vyrobený kus nesl ve své novodobé historii ukrajinskou civilní imatrikulaci UR-82060. Jeho výroba byla dokončena v roce 1988.

An-225 byl původně navržen za účelem podpory sovětského kosmického programu. Měl sloužit pro přepravu sovětského raketoplánu Buran a částí nosné rakety Eněrgija nebo Proton. Mrija vzlétla poprvé s raketoplánem Buran na svém trupu v květnu 1989, kdy ho převážel z letiště Žukovskij na kosmodrom Bajkonur.

Po zrušení programu sovětských raketoplánů v roce 1994 byl letoun osm let odstaven na letiště v Hostomelu. Později byl modernizován a znovu nasazen do obchodního provozu pro přepravu nadměrných nákladů pod společností Antonov Airlines.

Foto: Facebook.com @AirlinesAntonov
Foto: Facebook.com @AirlinesAntonov 

Antonov v minulosti začal s výrobou druhého letounu, avšak projekt byl přerušena z důvodu nedostatečné poptávky. Jurij Husijev, šéf ukrajinského státního zbrojařského podniku Ukroboronprom komentoval zničení letounu slovy: „Rusko zničilo náš zázrak, ale náš sen zbavit se okupantů nemůže být zničen. Po vítězství zcela určitě dokončíme druhou Mriju, která čeká na bezpečném místě řadu let.“ Je tedy možné, že projekt bude v budoucnu obnoven.

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

hm

07.03.2022 v 14:52 Tomas

Iné zdroje hovoria o tom, že lietadlo bolo zasiahnuté ukrajinskými silami pri ostreľovaní letiska. Každopádne je to škoda, ale naštastie "iba" materiálna.

Odpovědět

Přidat komentář