Největší dopravní letoun světa mohl být zničen, uvádí zdroje z Ukrajiny

27.02.2022

Největší dopravní letoun světa mohl být zničen, uvádí zdroje z Ukrajiny
Největší dopravní letoun světa mohl být zničen, uvádí zdroje z Ukrajiny (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včera světovými médii prolétla informace, že největší letadlo světa mohlo být vážně poškozeno při ruské invazi na Ukrajinu. Postupně se začaly na sociálních sítích objevovat snímky, které naznačovaly smutný osud letounu.

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prostřednictvím twitteru naznačil, že letoun byl pravděpodbně poškozen nebo zničen ruskou armádou při útoku na letiště Hostomel nedaleko Kyjeva. Výrobce letounu vydal v souvislosti jen krátké prohlášení, že rozsah škod na letounu bude prozkoumán odborníky, až to situace umožní. Následně bude v návaznosti na zjištění vydáno prohlášení o jeho technickém stavu.

Nákladní letoun Antonov An-225 Mrija byl navržen během 80. let 20. století sovětskou konstrukční kanceláří Antonov. Jediný vyrobený kus nesl ve své novodobé historii ukrajinskou civilní imatrikulaci UR-82060. Jeho výroba byla dokončena v roce 1988.

An-225 byl původně navržen za účelem podpory sovětského kosmického programu. Měl sloužit pro přepravu sovětského raketoplánu Buran a částí nosné rakety Eněrgija nebo Proton. Mrija vzlétla poprvé s raketoplánem Buran na svém trupu v květnu 1989, kdy ho převážel z letiště Žukovskij na kosmodrom Bajkonur.

Po zrušení programu sovětských raketoplánů v roce 1994 byl letoun osm let odstaven na letiště v Hostomelu. Později byl modernizován a znovu nasazen do obchodního provozu pro přepravu nadměrných nákladů pod společností Antonov Airlines.

Foto: Facebook.com @AirlinesAntonov 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář