Americký Federální letecký úřad (FAA) odebral pilotní průkaz kalifornskému YouTuberovi a bývalému olympionikovi Trevoru Jacobovi, který podle něj 24. listopadu loňského roku úmyslně během letu opustil letoun Taylorcraft a natočil video jeho havárie. Jacob zveřejnil své video na YouTube 24. prosince 2021 a okamžitě se vůči jeho činu zdvihla vlna kritiky především z řad leteckých expertů. V reakci na negativní ohlasy YouTuber krátce po publikaci vypnul u videa komentáře.

Ve videu s názvem I Crashed My Plane Jacob pilotuje letadlo s několika připojenými kamerami. Video zachycuje let nad oblastí Los Padres National Forest v jižní Kalifornii. Během letu dojde k vysazení či úmyslnému vypnutí pohonné jednotky, což z videa není přímo patrné. Následně začne pilot vulgárně nadávat, otevře dveře a vyskočí s padákem z letadla se selfie tyčí v ruce. Letoun mezitím nekontrolovaně míří vstříc terénu a následuje náraz.

Po přistání v trnitém křoví influencer nadále dokumentoval svou údajně šestihodinovou túru lesem, dokud ho za soumraku nenašel okolo projíždějící farmář. Před tím ještě stihl najít trosky svého havarovaného letadla, aby zajistil kamerové záznamy.

FAA učinilo rozhodnutí, že událost poukazuje na nedbalé chování pilota, kterým během kritického letu ohrozil život a majetek třetích osob.

Své rozhodnutí, že se jednalo o úmyslný kaskadérský kousek, FAA opírá o několik detailů patrných z videozáznamu. Jacob například pootevřel dveře ještě před zastavením motoru, nekontaktoval ATC ani nevyslal žádné nouzové volání, nepokusil se znovu nastartovat motor, nepokusil se s letadlem přistát na četných vhodných plochách nabízejících se v okolí. V neposlední řadě padák, který měl YouTuber po celou dobu letu na sobě, nasvědčuje předem připravované kaskadérské show. FAA také tvrdí, že Jacob po získání kamerových záznamů vrak letounu zlikvidoval.

Trevor Jacob přitom není jediným influencerem, který podobně nebezpečný kousek v minulosti realizoval. Před několika lety za podezřelých okolností přistál na vodě také David Lesh. Důvodem měla být údajně závada motoru. Lesh později taktéž sklidil kritiku a obvinění ze záměrné havárie letadla s cílem získání větší popularity.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ach ta přežranost a ukájení nicotnými lajky.

22.04.2022 v 18:38 filip zejda

Hezké letadélko zničil pro pochybnou popularitu? Mnohý aeroklub i jednotlivec by za takové letadlo byl vděčný a s láskou ho opečovával a létal. Měl ho věnovat  aeroklubu v zemi kde je větší bída. Tam by mohl natočit více videí jak se místní učí létat, nebo jak převáží humanitární pomoc a léky potřebným. Určitě je dobrý kaskadér a sportovec, to bezpochyby. Letadlo navedl do neobydlených prostor, to udělal rozumně, není průkazné, že stoprocentně šlo o záměrné opuštění letadla jen pro jeho zveřejnění, proto to není trestný čin. Letadla a vlastně i bývalého pilota je mi líto. To že přišel o licenci je tak nějak rozumné - jeho počínání je poněkud podivné a bohužel může být návodné, v letecké komunitě asi nepříliš ospravedlnitelné a bohužel se lze přiklonit k tomu, že vše  mohl udělat pro popularitu, i když to průkazné není.

  Nepřemýšlel o tom co na to řeknou všichni ti, kteří létání nenávidí a nechtějí, aby jim nad hlavami létali  různí " magoři". Nevažoval  o tom, že jsou lidé, kterým letecká nehoda vzala člena rodiny.  Znovu získat větší pilotní licenci pro něj bude velmi obtížné, i když v USA lze létat bez pilotní licence s ultralehkými stroji. Pokud si tedy bude chtít zalétat bude velmi omezen.

Odpovědět

jj

26.04.2022 v 14:07 M

No ani se nedivím, v podstatě se rozhodl zničit letadlo a udělat z toho show. Předpokládal že příjmy ze show budou vyšší než hodnota letadla a collateral damage. 

Asi nečekal že se toho ujme FAA a bude to vyšetřovat, což jeho bilanci celkem změní :)

Odpovědět

RE: jj

26.04.2022 v 15:28 igi

nafingovat havariu, natocit sa pri tom, video uverejnit na youtube a necakat, ze sa toho chyti FAA?

tak to asi mal este nieco investovat do hereckeho kurzu :)

Odpovědět

Přidat komentář