Pilot Red Bull Plane Swap přijímá plnou odpovědnost za neuposlechnutí FAA

02.05.2022

Pilot Red Bull Plane Swap přijímá plnou odpovědnost za neuposlechnutí FAA
Pilot Red Bull Plane Swap přijímá plnou odpovědnost za neuposlechnutí FAA (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zpráva na instagramovém profilu Luka Aikinse naznačuje, že vědomě neuposlechl rozhodnutí Federálního leteckého úřadu (FAA), aniž by o tom informoval členy svého týmu. Piloti Luke Aikins a Andy Farrington se minulou neděli pokusili o dosažení dalšího leteckého prvenství, když si měli vyměnit letadla během střemhlavého letu. Na akci se podílel rozsáhlý tým, který na projektu pracoval několik let.

Krátce potom, co piloti opustili kabiny se však jeden z letounů destabilizoval natolik, že Farrington neměl možnost bezpečně nastoupit a převzít jeho řízení. Oba piloti se zachovali v souladu s předem navrženými postupy a událost se obešla bez zranění. Destabilizovaná Cessna 182 během kaskadérského kousku havarovala. Farrington bezpečně přistál na padáku. Jeho kolega Luke Aikins získal kontrolu nad druhým letounem a bezpečně s ním přistál. Red Bull akci vysílal živě prostřednictvím své streamovací platformy.

Foto: Instagram.com @lukeaikins
Foto: Instagram.com @lukeaikins

Žádost o udělení výjimky k provedení kaskadérského kousku byla přitom dva dny před jeho realizací ze strany FAA zamítnuta. Luke Aikins, šéfpilot projektu Red Bull Plane Swap, nyní zveřejnil na svém instagramovém profilu vyjádření, ve kterém přebírá plnou odpovědnost za pokračování akce bez povolení od FAA. V prohlášení na Instagramu Aikins tvrdí, že od FAA obdržel zamítnutí žádosti prostřednictví e-mailové zprávy a informace záměrně zatajil před ostatními členy týmu. Pilot dle zveřejněného příspěvku svého počínání lituje a uvědomuje si své pochybení.

Zpráva Luka Aikinse
Zpráva Luka Aikinse / Foto: Instagram.com @lukeaikins

Aikinsovo prohlášení naznačuje, že spolupracuje při vyšetřování události s příslušnými úřady. Aktuálně není jasné, jaké sankce může FAA pilotovi uložit.

Red Bull vydal k situaci následující prohlášení: „Luke je odvážný, vysoce kvalifikovaný sportovec, který je přítelem Red Bullu po mnoho let. O své odpovědnosti v této věci jednal zcela otevřeně a čestně. Naše přátelství setrvává i do budoucna."

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář