Letadlo narušilo vzdušný prostor šesti států a bylo nalezeno bez posádky

13.06.2022 16 příspěvků

Letadlo narušilo vzdušný prostor šesti států a bylo nalezeno bez posádky
Letadlo narušilo vzdušný prostor šesti států a bylo nalezeno bez posádky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dvuomotorový Piper Aztek, který odstartoval z Litvy bez letového plánu, postupně překonal území Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Srbska a skončil opuštěný v Bulharsku. Podezřelé letadlo mělo deaktivovaný odpovídač a nereagovalo na rádiové zprávy ani vizuální signály zakročujících stíhaček.

K mezipřistání z důvodu tankování došlo v Maďarsku. Z letadla mělo vystoupit pět nebo šest lidí, kteří se údajně dostali do rozepře s místním personálem a před přivolanou policií urychleně naskočili do letadla opět vstříc své misi. Letadlo bylo následně zachyceno čtyřmi maďarskými Gripeny. Podle přeshraniční dohody mezi Rumunskem a Maďarskem Gripeny letadlo nadále doprovázely až do předání rumunským letounům F-16.

Letadlo Piper Aztek
Letadlo Piper Aztek / Foto: Bronius Zaronskis, Facebook

Bulharský ministr obrany uvedl, že Bulharsko nevyslalo stíhačky k zásahu, jelikož letadlo „v žádném okamžiku nepředstavovalo hrozbu“. Aztek, dříve registrovaný jako LY-LOO, tak byl nakonec nalezen zaplachtovaný na ranveji soukromého letiště v severovýchodní části Bulharska. Po posádce se slehla zem.

Malé letadlo patřilo ještě před pár dny řediteli litevského letiště, který tvrdí, že jej prodal neznámému rusky mluvícímu zákazníkovi. Na doplnění uvádíme, že v dřívějších zprávách byl letoun chybně označen jako Beechcraft. V tuto chvíli vyvstává více otázek než odpovědí. Je tedy jisté, že dojde k aktualizaci informací.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

aktualizace

13.06.2022 v 10:16 Jenec

To je skandál. Myslel jsem, že vzdušný prostor je strážen. Poprosím tedy o jména zodpovědných politiků a vojáků, kteří byly v této souvislosti zatčeni, případně již popraveni!

Odpovědět

Provokace

13.06.2022 v 11:13 Tomas

Tak si někdo naměřil reakce PVO na celém východním křídle NATO.

Odpovědět

RE: Provokace

13.06.2022 v 15:23 igi

okrem bulharska, ktore ma tazku pohodicku :)

Odpovědět

RE: RE: Provokace

14.06.2022 v 13:18 Radovan

Budem parafrazovat Pacha Hybskeho zbojnika:

https://www.youtube.com/watch?v=Bz4WIG25dVM

Pacho: "Do stihaciek! Za narusitelom bez odpovedaca!"

Zbojnik: "A kde by sme ich vzali? Migy neservisujeme, F16 nam nedaju."

Pacho: "No tak utekajme!"

 

Odpovědět

Podivné

15.06.2022 v 11:52 tex

Původní majitel (studoval vojenskou školu v Moskvě) neví komu letadlo prodal...  "Nedokážu odhadnout, ze které země byli. Mohou to být Ukrajinci, možná Rumuni nebo Bulhaři. S jedním z nich jsem mluvil rusky."  smlouva byla rusky... letadlo komplet propadlé    motory  v roce 2014, vrtule v roce 2017.... 

Odpovědět

NA CO má NATO vzdušné síly?

16.06.2022 v 11:34 Yarda

... Podezřelé letadlo mělo deaktivovaný odpovídač a nereagovalo na rádiové zprávy ani vizuální signály zakročujících stíhaček...

...Bulharský ministr obrany uvedl, že Bulharsko nevyslalo stíhačky k zásahu, jelikož letadlo „v žádném okamžiku nepředstavovalo hrozbu“...

Jak na to ten rozumbrada přišel?

Ostatně my se taky máme čím chlubit:

http­s://ww­w.no­vinky­.cz/kr­imi/­clanek­/na-ruzyni-pristalo-letedlo-z-nemecka-nekomunikovalo-s-dispecery-40325492

:-(

Odpovědět

RE: NA CO má NATO vzdušné síly?

16.06.2022 v 14:09 Tomas

A co s tim taky maji delat jineho, nez jenom monitorovat? Sestrelit kazde zatoulane a nekomunikujici GA letadlo?

Odpovědět

RE: RE: NA CO má NATO vzdušné síly?

16.06.2022 v 17:52 Yarda

A co když tam bude terorista a spousta kanystrů s benzínem? Ono by stačilo když jako letoun narušitel se nechce řídit signály ze zasahujícího letadla párkrát těsně kolem proletět a pilot narušitel si bude muset prát jégrovky.

Odpovědět

Informace pro Tomáše.

18.06.2022 v 11:17 Yarda

Chlapče. Pokud jsi někdy seděl v éru, tak jen jako pasažér. Tak si přečti

Dodatek 2: Zakročování proti civilním letadlům

tady, ať se zbytečně neztrapňuješ v diskusích.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pravidla_l%C3%A9t%C3%A1n%C3%AD

Ještě tam chybí Série 3: "Plňte mé rozkazy jinak vám nezaručuji bezpečnost."

A teprve pak se případně střílí.

 

Odpovědět

Ona to není legrace.

17.06.2022 v 23:21 Mav

Až nám nějaký nereagující magor s vypnutým odpovídačem z výšky pozvolna vysype na vodní zdroje  30 kg plutonia a Ostrava, Brno, Praha a Budějovice budou na  5 let bez vody, než se najde náhradní řešení, tak co pak?

Měl by se přijmout jednoznačný úzus:  stíhač vidí živého pilota, který na něj kašle, a nereaguje - no tak to má chlapec prostě smůlu, a ostatní na palubě bohužel také!!!!

Jaké pak Láry-fáry, trochu tvrdosti do toho života by to chtělo, společnost je poslední dobou až  moc zženštilá, , žádná disciplína, na zemi občas někdy vládne až anarchie, a ta v oblacích Nemá místa!!!!

Tady jde vždy o Stráž svého území. Nikdy nemůžete vědět, co s sebou takový frajer na palubě veze!!!  Nebudeś - li Strážit své území, a toto učit i své Potomstvo, tak jednou o to své území příjdeš.

Víte, proč vznikla Republika Československá? 

Heslo Prvního presidenta Tomáše Garrigue Masaryka Bylo:

O hranici se Nejedná! o Hranici se Střílí!!!

A dokázal to ve válce s Poláky na Ťešínsku a ve válce s Maďary na Jižním Slovensku!!

Byl to Borec, ten by tady takového frajera nad námi poletovat nenechal, dal by ho rozkazem bez milosti Sundat!!

 

Odpovědět

RE: Ona to není legrace.

18.06.2022 v 20:02 Vam

Jo a ten magor bude takovej magor, že se s tím plutoniem prozradí něčím tak nápadným, jako je let o jakém se tu píše :)) 

Koneckonců víme kulový, o co šlo. Klidně to mohlo být něco, jak v lepším případě útěk, v horším únost někoho.. Mohl být i nějaký nám skrytý důvod, proč viditelně nezasahovat.  U malého a pomalého letadla si koneckonců umím představit i jiné varianty jeho zadržení, než je rovnou střelba. 

Odpovědět

let

19.06.2022 v 17:11 Tomas

Dovoľte mi trochu iný pohľad na vec. Ad1 : nikto nevie kade lietadlo letelo a síce. Všetci dobre viete, že väčšina krajín, ktoré sú signatármi ICAO majú dohodu o voľnom prelete hraníc pokiaľ letíte priestorom G. Tak isto viete, že v prietore triedy G nepotrebujete rádiové spojenie. Ad: 2 Pokiaľ aj letíte priestorom triedy D je otázne či a kedy sa o vás dozvedia. Čiže letíte ďalej v pohodičke. Ad 3: Vojenské lietadlo sa k neznámemu lietadlu posiela z dôvodu aby sa zistilo či je všetko v poriadku. V článku sa nepíše, žeby nekomunikovali. Možno komunilovali to nikto nevie. Pokiaľ uvedené lietadlo nepredstavovalo hrozbu ( zrejme ho sledovali kade letí a dovolím si tipnúť, že pokiaľ leteli ponad vôbec alebo riedko obývané oblasti nie je dôvod zasahovať tzv. prerušením letu). Z môjho pohľadu tu nebol ani dôvod nútiť lietadlo k pristátiu pokiaľ to bol let mimo exponovaných oblastí. Väčšinu času letel v EU teda sa i zdá, že celý čas preto mu tento let bol umožnený aj keď to kontroverzne vnímame. 

Odpovědět

RE: let

20.06.2022 v 6:45 Václav

Souhlasim, takovych pripadu se bezne stavaji desitky v Evrope, na svete mozna stovky rocne. Jen tenhle pribeh je prave ted zpopularizovany.

Dnes maji lide ponekud hypertrofovanou uzkost v souvislosti s tou valkou a nekteri by dokonce hned strileli (nevim, jestli by sami dokazali vystrelit na zmateneho chudaka)...

Vtipne ale je, ze ten borec pristal a zmizel, nez se policajti vykutaleli, kdyz uz to byl takovy povyk jeste ve vzduchu... :)

Odpovědět

RE: RE: let

20.06.2022 v 12:06 Karel.D

Zajímavé je, že rusky mluvící "turisté" jsou v dnešní době rusofobie najednou tabu.

Odpovědět

RE: RE: RE: let

20.06.2022 v 16:31 igi

a to ste vyvodil z coho?

Odpovědět

RE: RE: RE: let

21.06.2022 v 8:16 Václav

Karle, taky nerozumim, co chcete rict...

Muzete nam to vysvetlit?

Odpovědět

Přidat komentář