Ministerstvo dopravy zveřejnilo stanovisko ke změně předpisu L2

24.06.2022 3 příspěvky

Ministerstvo dopravy zveřejnilo stanovisko ke změně předpisu L2
Ministerstvo dopravy zveřejnilo stanovisko ke změně předpisu L2 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na konci března nabyla účinnosti změna předpisu L2 – Pravidla létání. Z důvodu mnoha emotivních a odmítavých reakcí, které s sebou změny přinesly, se Ministerstvo dopravy rozhodlo zveřejnit výkladové stanovisko. Předmětná změna upravuje požadavky na komunikaci a koordinaci průletů ATZ bezmotorovými letadly, která nejsou vybavena radiostanicí. 

Sousloví „nejsou vybavena radiostanicí“ je nutno chápat zejména ve významu „nemohou být vybavena radiostanicí“. To platí především u bezmotorových závěsných kluzáků, které požadavek na vybavenost radiostanicí nemohou splnit s ohledem na platnou právní úpravu vyplývající ze zákona o elektronických komunikacích. 

Změna proto umožňuje takovým letadlům do ATZ vstoupit, nicméně pouze za podmínky vyhnutí se provozu na letištním okruhu. Pilot pak musí dbát zvýšené pozornosti a sledovat okolní provoz s tím, že zejména v provozní době dotčeného letiště lze důvodně očekávat zvýšenou frekvenci odletů nebo příletů na dané letiště.

Cílem dotčené změny je nenutit pilota letadla nevybaveného radiostanicí oblétávat celé ATZ, ale umožnit mu, aby při zachovaní odpovídající úrovně bezpečnosti proletěl okrajovými oblastmi ATZ. Úplné stanovisko je k dispozici jak na webu Ministerstva dopravy, tak i ÚCL. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Neskutečný hazard

24.06.2022 v 22:00 Robert

Stačí, že si navigační přípravu dělá minimum pilotů. Od toho ATZ jsou, aby chránila prostor okolo letiště. Akrobati, parašutisté, ti létají po okruhu? 

Odpovědět

Pravidlá

27.06.2022 v 11:45 Mario

Myslím , že trend je nezadržatelný havne vďaka "nekomunikovačom" , lebo nemusia . Další level su vypínači odpovedačov resp. nezapínači ničoho co netreba, lebo šak potom ho nikto neuvidí atd...dalšia várka sú lietači 100f nad zemou/domamy čo úzko súvisi s predchaádzajúcou kategóriou nad ... (nezapínači ničoho)...Stažnosti ludí budú pribúdať a vďaka takýmto lietačom bude stále aj legislatívne prostredie len horšie...až raz v budúcnosti bez letového plánu ani nenaštartujeme lietadlo.

Odpovědět

let bez radiostanice skrze ATZ

25.12.2022 v 12:51 Miloš

Hazard, který nezná mezí. V ATZ je provoz taká i mimo okruh jako jsou termické lety, výcvik pádů a vývrtek, výcvik akrobacie nad ketištěm. Kde je zodpovědnost tvůrců předpisu L2? Výše uvedená činnost aeroklubu v ATZ je běžnou praxí, kterou takto koncipovaný předpis ohrožuje. Je nepochpitelné pro průlet ATZ ignorovat (omlouvat) nevybavenost bezmotorového letadla ruční radiostanicí, kterou běžně používá spousta jiných letadel. V dnešní době již existují ignoranti průletů ATZ, kteří se neohlásili a vletěli do prostoru nahlášené akrobatické činnost. Sám jsem byl toho jako akrobat účastníkem. Nikomu to nepřeji a hrozím se situace, kterou předpis L2 svojí benevolencí podporuje.

Odpovědět

Přidat komentář