Seznam atraktivních dynamických ukázek letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se stále rozšiřuje. Nyní pořadatelé oznámili návrat F-16 Solo Display týmu belgického letectva. Belgický Dream Viper se na mošnovské letiště vrátí po čtyřleté pauze.

V roce 2018 Belgičané předvedli svůj letoun v kamufláži Dark Falcon. Design pro tento rok odkazuje na neoficiální pojmenování letounu F-16, a to Viper. Schopnosti letounu na ostravském nebi ukáže nesmírně zkušený pilot, kpt. Steven „Vrieske“ de Vries. Je jedním z mála pilotů, který má na F-16 nalétáno více než 5000 letových hodin.

F-16 Dream Viper / Foto: natodays.cz
F-16 Dream Viper / Foto: natodays.cz

„Bojové letouny F-16 jsou jedním ze symbolů Severoatlantické aliance, když je má ve výzbroji více než třetina jejích členů. Jako takové se na naší akci představují každoročně od roku 2007 a jsme rádi, že ani letošek nebude výjimkou, když jej navíc bude mít v rukou nejzkušenější pilot F-16 mimo Spojené státy,“ uvádí na webových stránkách za organizační štáb Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Prototyp jednomístného víceúčelového letounu F-16 Fighting Falcon poprvé vzlétl roku 1974 a za dobu své existence letoun prošel četnými modernizacemi. Výroba legendárních F-16 v současnosti stále pokračuje a letouny tvoří jeden z pilířů letectev Severoatlantické aliance.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář