V Kunovicích proběhl o víkendu slavnostní roll-out zrestaurovaného Čmeláka

13.07.2022

V Kunovicích proběhl o víkendu slavnostní roll-out zrestaurovaného Čmeláka
V Kunovicích proběhl o víkendu slavnostní roll-out zrestaurovaného Čmeláka (Zdroj: Aeroweb.cz)

Víkendové slavnostní odhalení letounu Z-37 Čmelák v kunovickém muzeu bylo zlatým hřebem roční práce restaurátorů, kteří letoun uvedli do stavu, ve kterém se nyní zařadí do expozice muzea.

Z-37 Čmelák / Foto: Facebook.com @leteckemuzeumvkunovicich

Z-37 Čmelák / Foto: Facebook.com @leteckemuzeumvkunovicich

Tento konkrétní stroj do začátku 80. let minulého století práškoval pole v tehdejší Německé demokratické republice. Po jeho vyřazení z aktivní služby s ním v dubnu 1984 přeletěl do kunovického muzea zkušební pilot Stanislav Sklenář. Letoun, který můžeme znát například z filmového snímku Vesničko má středisková, byl pak dlouhou dobu skryt před zraky široké veřejnosti ve Střední škole letecké.

Minulý rok však skupina leteckých nadšenců zahájila jeho renovaci a uvedla letoun do podoby, jakou měl před šedesáti lety.

Slavnostní okamžik však pokazil incident, kdy se neukázněný návštěvník pokusil dostat do kokpitu čerstvě zrestaurovaného letounu, a to i přes jasný zákaz pořadatelů. Čmelák byl bohužel návštěvníkem vážně poškozen v oblasti dveří. Muzeum chce celou událost vyřešit nejlépe přímo s dotyčným, pokud se o vlastní vůli přihlásí, v opačném případě bude kontaktována policie.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář