Letecká základna v Mošnově má od kraje zelenou

15.07.2022 2 příspěvky

Letecká základna v Mošnově má od kraje zelenou
Letecká základna v Mošnově má od kraje zelenou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Plán na vybudování nové letecké základny české armády na letišti v Mošnově se přibližuje realitě. Armáda zamýšlí vybudovat v blízkosti současného komplexu letiště nové logistické centrum za zhruba dvě miliardy korun. Ministryně obrany Jana Černochová a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák již podepsali memorandum o spolupráci.

Podpis memoranda je zásadním krokem vývoje projektu a měl by zajistit bezúplatný převod pozemků v těsné blízkosti ostravského letiště, kde by posléze vznikl vojenský areál. Jedním z důvodů, proč volba armády padla právě na ostravské letiště, je jeho poloha a napojení na pozemní dopravní infrastrukturu.

E-3A AWACS na mošnovském letišti / Foto: Facebook.com @natodays
E-3A AWACS na mošnovském letišti / Foto: Facebook.com @natodays

Nová základna by měla posloužit primárně potřebám české armády a také vojenským silám Severoatlantické aliance, přičemž její provoz by zajišťovalo 300 českých vojáků. Letiště by však mělo současně udržet i svůj civilní provoz.

Zahájení stavebních prací je naplánováno na rok 2025 a v rámci plánované výstavby se letiště, mimo jiné, dočká i rekonstrukce dráhového systému. Půjde o první nově vybudovanou vojenskou leteckou základnu od vzniku samostatné republiky.

Ve stejném roce uplyne 30 let od chvíle, kdy armáda Mošnov opustila. Letiště bylo po většinu své historie pod vojenskou správou. V první polovině osmdesátých let minulého století bylo domovskou základnou dvou útvarů – 8. stíhacího leteckého pluku a 1. smíšeného dopravního leteckého pluku.

Další kolo jednání mezi Armádou ČR a Moravskoslezským krajem se má uskutečnit v druhé polovině srpna. Následně by měla být představena finální verze projektu okolním obcím.

Mohlo by vás zajímat

Témata

NATO


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

mosnov letecka zakladna

18.07.2022 v 17:06 Vavros

Jen poznamka k clanku o letecke zakladne v Mosnove:  Nevim, jestli zamerne nebo jen z neznalosti privadi clanek ctenare k mylne predstave, protoze v Mosnove nebude letecka zakladna ( podle fotky dokonce pro stihaci letouny), ale jen sklady a logistika. Je to takova "polopravda", ale skodi. Skoda....

Odpovědět

Mošnov

24.07.2022 v 12:28 Karel Riegel

To je velice dobrá správa, protože konečně dojde k velmi náročné opravě celé dráhy a pojížděček i stojánek, vše v katastrofálním stavu po letech mizerného menežmentu kraje /ODS/ kdy letiště "zřídili" specialisté z Povodí Odry!

Odpovědět

Přidat komentář