Slovenské letectvo předvede na Dnech NATO Albatros a Black Hawk

28.07.2022

Slovenské letectvo předvede na Dnech NATO Albatros a Black Hawk
Slovenské letectvo předvede na Dnech NATO Albatros a Black Hawk (Zdroj: Aeroweb.cz)

Celkem patnáct zemí doposud potvrdilo svou účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Mezi nimi nebudou chybět ani vzdušné síly Slovenska. Zástupci slovenského letectva na letošním ročníku předvedou v dynamických ukázkách dva legendární stroje.

Nad mošnovským letištěm se prožene cvičný letoun L-39 Albatros. Následně pak návštěvníci spatří letovou ukázku vrtulníku UH-60M Black Hawk. Druhý Black Hawk bude součástí statické expozice. UH-60M Black Hawk i L-39 Albatros se řadí mezi legendy letectví. Oba stroje poprvé vzlétly v 70. letech minulého století.

L-39 Albatros / Foto: natodays.cz
L-39 Albatros / Foto: natodays.cz

„Slovenské letectvo se na Dnech NATO představuje každoročně a těší nás, že si pro letošní ročníky přichystalo takovéto atraktivní ukázky. V případě Albatrosu se může jednat o jednu z posledních příležitostí je u nás vidět, vzhledem k jejich plánovanému vyřazení. Navíc u nás vždy rádi uvítáme ukázky českého či československého leteckého průmyslu, nejen proto, že firma Aero Vodochody je jedním z hlavních partnerů akce,“ uvedl pro webové stránky akce Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Albatros byl zařazen do výzbroje československého letectva v roce 1972. Slovenská armáda plánuje jejich brzké nahrazení za modernější letouny, které budou více odpovídat současným požadavkům na výcvik pilotů pro letouny F-16. Jednou z možností přitom zůstává výměna starších strojů za přímého nástupce Albatrosů – L-39NG.

Víceúčelové vrtulníky UH-60M Black Hawk z dílen americké společnosti Sikorsky provozují slovenské vzdušné síly od roku 2017. Vrtulníky se vyznačují univerzálností, která umožňuje jejich nasazení například pro bojové operace, přesuny vojáků a vybavení, vzdušnou podporu pozemních sil, výcvik pilotů i záchranné operace.

UH-60M Black Hawk při hašení požáru v Hřensku / Foto: Facebook.com @tydenikpolicie
Polský UH-60M Black Hawk při hašení požáru v Hřensku / Foto: Facebook.com @tydenikpolicie

Slovensko by mimo jiné mohlo v následujících dnech uvolnit několik svých Black Hawků vybavených bambi vaky za účelem hašení lesního požáru u oblasti Hřenska, píše o tom Týdeník Policie s odvoláním na vyjádření generálního ředitele HZS ČR Vladimíra Vlčka.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář