Německé námořnictvo na Dnech NATO v historicky nejsilnější sestavě

10.08.2022

Německé námořnictvo na Dnech NATO v historicky nejsilnější sestavě
Německé námořnictvo na Dnech NATO v historicky nejsilnější sestavě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Německé námořnictvo vyšle na letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR celkem pět letounů. Námořnictvo plánuje na statických ukázkách představit průzkumné letouny P-3C Orion, Do 228 a vrtulníky EC-135, Sea Lynx a Sea King.

„O bezprecedentní podpoře Německa směrem k naší akci již bylo řečeno mnoho, a přesto nás opakovaně překvapují způsobem, jakým překonávají sebe sama. Jsme pochopitelně rádi, že to bude i případ letošního ročníku, navíc když opět na mošnovském letišti přivítáme i letoun Orion, jejž jsme mohli vidět pouze v roce 2016,“ uvedl pro oficiální webové stránky události za pořadatelský tým Zbyněk Pavlačík.

Námořnictvo využívá P-3C Orion k průzkumným činnostem a zejména pak pro detekci ponorek. Letoun je vybaven detektorem magnetických anomálií, který je umístěn v jeho ocasní části. Orion je standardně vyzbrojen torpédy a hlubinnými minami. Uplatnění P-3C však také nalézá při leteckém monitorování životního prostředí a přírodních zdrojů. Podobné úkoly zastává také druhý zmiňovaný letoun Do 228.

P-3C Orion / Foto: natodays.cz

P-3C Orion / Foto: natodays.cz

Dvojici letounů doplní užitkový vrtulník EC-135 – stejný typ působí mimo jiné například ve službách tuzemské letecké záchranné služby. Návštěvníci uvidí také víceúčelový vrtulník Sea Lynx, který nachází uplatnění především během leteckého průzkumu z lodí a těžší Sea King, jehož primární doménou jsou pátrací a záchranné operace.

Sea Lynx / Foto: natodays.cz
Sea Lynx / Foto: natodays.cz

Tím však německá účast na Dnech NATO ani zdaleka nekončí. Pořadatelé nadále jednají s německým letectvem o představení další techniky.

Mohlo by vás zajímat



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář