Nekomunikující Cessna Citation se zřítila do moře

06.09.2022

Nekomunikující Cessna Citation se zřítila do moře
Nekomunikující Cessna Citation se zřítila do moře (Zdroj: Aeroweb.cz)

U lotyšského pobřeží se v neděli večer zřítil proudový letoun Cessna 551 Citation II. Pád letadla do Baltského moře médiím potvrdila mluvčí švédské záchranné služby. Tragický osud letounu potvrzují i snímky z aplikace Flightradar24.com.

Havárie letounu Cessna 551 Citation II registrace OE-FGR / Foto: Flightradar24.com
Havárie letounu Cessna 551 Citation II registrace OE-FGR / Foto: Flightradar24.com

Cessna rakouské registrace OE-FGR letěla podle dostupných informací z Jerezu v jižním Španělsku do německého Kolína nad Rýnem. V průběhu letu však bylo se strojem ztraceno jakékoliv rádiové spojení a pilot přestal reagovat na pokyny řídících letového provozu.

K nekomunikujícímu letounu byly postupně vyslány stíhačky německého a dánského letectva, které měly za úkol zjistit situaci na palubě a monitorovat nekoordinovaný kurz stroje. Piloti stíhacích letounů údajně v kokpitu zaregistrovali bezvládná těla.

Cessna 551 Citation II registrace OE-FGR / Foto: radarbox.com
Cessna 551 Citation II / Foto: radarbox.com

Kolem půl osmé večer začal letoun prudce klesat a následně dopadl na hladinu Baltského moře – severozápadně od lotyšského města Ventspils. Na místo letecké nehody vyrazili letečtí záchranáři ze Švédska, Litvy i Lotyšska.

Dle prvotních informací měli být na palubě čtyři lidé. Aktuálně v oblasti nehody stále probíhají pátrací a záchranné práce.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář