Rolls-Royce odstoupil od projektu Boom Overture

15.09.2022 2 příspěvky

Rolls-Royce odstoupil od projektu Boom Overture
Rolls-Royce odstoupil od projektu Boom Overture (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce začátkem tohoto týdne ukončil spolupráci s leteckým výrobcem Boom Technology. Společnost Boom Technology bude muset hledat nového partnera, který zajistí pohonnou jednotku pro jejich nadzvukový dopravní letoun Overture.

Letoun Boom Overture / Foto: boomsupersonic.com
Letoun Boom Overture / Foto: boomsupersonic.com

Navzdory tomu, že v roce 2020 obě společnosti oznámily, že budou aktivně spolupracovat na vývoji vhodného pohonného systému, který by se hodil k draku letounu Boom Overture, Rolls-Royce od projektu po dodání řady designových konceptů ustoupil. Vedení společnosti Rolls-Royce vysvětlilo rozhodnutí tak, že trh nadzvukového komerčního letectví pro společnost aktuálně nepředstavuje obchodní prioritu.

Oznámení o odstoupení z projektu Boom Overture přichází měsíc poté, co Rolls-Royce uvedl, že jeho hrubý zisk klesl v prvním pololetí 2022 přibližně o 111 milionů liber. Podle pololetní zprávy o obchodních výsledcích nyní společnost zacílí na investice pro podporu dlouhodobého růstu v oblasti obrany a nových trhů.

Boom na to konto vydal také své prohlášení, kde uvádí, že spolupráce se společností Rolls-Royce již nebyla přínosná pro budoucnost jejich projektu. Každopádně ztrátou klíčového partnera může původní plán uskutečnění komerčního nadzvukového cestování do konce tohoto desetiletí nabrat značné zpoždění.

Interiér letounu Boom Overture / Foto: boomsupersonic.com
Interiér letounu Boom Overture / Foto: boomsupersonic.com

Boom aktuálně jedná s jinými výrobci leteckých pohonných jednotek, jako jsou GE Aviation, Pratt & Whitney a Safran. Nový partner bude postaven před významnou výzvu novodobého letectví. Boom totiž slibuje, že letoun bude splňovat hlukové normy FAA i Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO). Dalším požadavkem, který bude muset nový partner společnosti Boom splnit, je využití stoprocentně udržitelného leteckého paliva.

Nové informace o projektu Overture očekává letecká veřejnost v průběhu příštího týdne, kdy by měl generální ředitel společnosti Boom Technology Blake Scholl vystoupit na akci Global Aerospace Summit a promluvit o aktuálním vývoji celého projektu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Růst zbrojních kapacit u RR ?

15.09.2022 v 12:44 Josef

Další indikátor, že se chystá nějaký velký ohňostroj. Tak rychle podepsat smlouvu o obranné spolupráci. U toho přece nemůžeme chybět !

Odpovědět

RE: Růst zbrojních kapacit u RR ?

16.09.2022 v 6:59 Radek

Po létech škrtů a omezování zbrojní průmysl rychle roste, jsou tam obrovské peníze a jistota. Takže RR radši použije své vývojové a produkční kapacity na vojáky, než na powerpointový projekt bez reálné šance na úspěch. Boom Overture nemá šanci získat miliardy na vývoj motorů - současné civilní motory se schopností Supercruise neexistují.  Jedinou šancí je použít jádro existujícího motoru a vyvinout verzi s potřebnými schopnostmi - i to stojí majlant, který nemají. Hlavní věc je, že Boom Overture nemá šanci získat miliardy na certifikaci, nemá šanci získat miliardy na výrobní kapacity a nemá šanci získat lidi pro sériovou výrobu nadzvukového letadla. Projekt bez šance.

Odpovědět

Přidat komentář