Kunovické tůčko má opět motory

30.09.2022

Kunovické tůčko má opět motory
Kunovické tůčko má opět motory (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Leteckém muzeu v Kunovicích o víkendu osadili postranní motory na bývalý vládní letoun Tu-154 alias Naganský expres. Letečtí nadšenci z crowdfundingové kampaně Velký přelet tak splnili slib svým fanouškům a podporovatelům.

Motor Tu-154 před jeho zavěšením / Foto: muzeum-kunovice.cz
Motor Tu-154 před jeho zavěšením / Foto: muzeum-kunovice.cz

„Když jsme před šesti lety startovali crowdfundingovou kampaň Velký přelet na záchranu tohoto letadla, jedním ze slibů, které jsme dali našim přispěvatelům, bylo, že na něj vrátíme alespoň jeden ze dvou obracečů tahu, o které přišlo i s motory ještě před tím, než muzeum letoun získalo. Teď tento slib konečně plníme. Sice se zpožděním, zato však s plnou parádou. Na letadlo se totiž nevrátí jen jeden takzvaný revers, ale hned oba i s kompletními postranními motory, které nám poskytlo Muzeum letectva Košice – pobočka Slovenského technického muzea, se kterým dlouhodobě spolupracujeme,“ uvedl tým leteckého muzea na svých webových stránkách.

Osazení tůčka motory / Foto: Facebook Letecké muzeum v Kunovicích
Osazení tůčka motory / Foto: Facebook Letecké muzeum v Kunovicích

Celou akci mohlo výrazně zkomplikovat počasí, nakonec vše klaplo na první pokus a oba třítunové motory se i díky dobré předpovědi podařilo usadit. Legendární stroj – a ikona leteckého muzea – je zase o něco kompletnější.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecká muzea


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář