Letiště Praha odbavilo v letní sezóně 3,8 milionu cestujících

26.09.2022

Letiště Praha odbavilo v letní sezóně 3,8 milionu cestujících
Letiště Praha odbavilo v letní sezóně 3,8 milionu cestujících (Zdroj: Aeroweb.cz)

„Letiště Praha má za sebou silnou letní sezónu, kterou zvládlo bez větších komplikací. Od června do srpna odbavilo přes 3,8 milionu cestujících, což je sice o třetinu méně než v rekordním roce 2019, nicméně trend je vzrůstající,“ hodnotí pražské letiště uplynulou sezónu na svých internetových stránkách.

Dále letiště uvádí, že od začátku roku do konce prázdnin letištními prostory prošlo bezmála sedm milionů cestujících. Nejrušnější provoz z pohledu počtu cestujících byl zaznamenán první prázdninový den (1. července 2022), kdy počet odbavených pasažérů překročil hranici 50 000. Trojici nejpopulárnějších zemí z pohledu počtu odbavených cestujících tvořilo Řecko, Itálie a Španělsko.

Letiště Václava Havla Praha / Foto: prg.aero
Letiště Václava Havla Praha / Foto: prg.aero

„V této souvislosti musíme poděkovat našim zaměstnancům i pracovníkům partnerských společností, kteří se podíleli na odbavení cestujících a letadel. Všichni zvládli náročný letní provoz velmi profesionálně a přispěli svým mimořádně vysokým pracovním nasazením. Díky finančním odměnám se nám dařilo motivovat zaměstnance k dobrovolným přesčasovým hodinám a spolu s téměř 400 brigádníky jsme tak úspěšně pokryli kapacitní potřeby i v těch největších provozních špičkách,” uvedl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Letiště Praha v rámci zimního letového řádu (od 30. října 2022 do 25. března 2023) počítá s odbavením zhruba čtyř milionů pasažérů. Nová spojení z Prahy přidají letečtí dopravci Air Moldova, Salam Air, Fly Erbil, SAS a Wizz Air. Příští rok by letiště mohlo dle aktuálních výhledů odbavit až 12,7 milionu cestujících.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář