Letecký den Legendy nebes bude mít v srpnu premiéru v Hradci Králové

26.11.2022

Letecký den Legendy nebes bude mít v srpnu premiéru v Hradci Králové
Letecký den Legendy nebes bude mít v srpnu premiéru v Hradci Králové (Zdroj: Aeroweb.cz)

První ročník leteckého dne Legendy nebes se uskuteční v sobotu 5. srpna 2023 na letišti v Hradci Králové. Na nové letecké show se kromě moderních letadel objeví i historické stroje a nebude chybět noční vystoupení vrtulníku. Vedle leteckých ukázek na návštěvníky čeká i bohatý doprovodný a večerní program.

AH-1S Cobra Heli Czech Legendy nebe Hradec Králové 2023
Na leteckém dnu Legendy nebes vystoupí i bitevní vrtulník Bell AH-1S Cobra OK-AHC / Foto: Heli Czech

Akce Legendy nebes tak na královéhradeckém letišti symbolicky naváže na dlouhou tradici místních leteckých dnů, tedy na akci Helicopter Show, jejíž charakter se však od posledního ročníku v roce 2019 podstatně změnil, a také na Czech International Air Fest (CIAF), který naposledy proběhl rovněž v předkoronavirovém roce 2019 a jehož další ročník zatím není naplánován.

„Samotný letecký program dle harmonogramu začne ve 13 hodin a s blížícím se termínem lze očekávat jeho další rozšíření,“ řekl naší redakci organizátor akce Jiří Podolský z Heli Czech. A dodal, že diváci se mohou těšit na akrobatická vystoupení Martina Šonky nebo skupiny Flying Bulls a nebude chybět ani domácí MiG-15UTI.

Protože akci pořádá hradecká vrtulníková firma Heli Czech, kromě jejího tradičního stroje AH-1S Cobra se jako jeden z dalších hlavních „taháků“ představí vrtulník MBB Bo 105 v noční show. Mezi dalšími aktuálně potvrzenými stroji jsou také North American P-51D Mustang, Lockheed Electra L-10A, Aero L-29, L-39 a PB-6 Racek.

„Jde o unikátní letecký den s nabitým programem pro celou rodinu. Pro děti chystáme dětská vystoupení a spoustu atrakcí, navíc budou mít děti do dvanácti let vstup zdarma. Chceme na letecký den přilákat co nejvíc dětí, abychom jim ukázali krásu a zábavu, kterou letectví nabízí. Během letecké show se představí to nejlepší, co české civilní letectví v současnosti nabízí. Na večer jsme připravili skvělou hudební zábavu od známých českých kapel, kde zmíním skupinu Škwor, která zde oslaví své 25. výročí,“ přiblížil program Jiří Podolský.

Piloti ocení, že na akci mohou přiletět vlastními letadly, informace ohledně příletů a odletů budou upřesněny. Po několikaleté přestávce tedy vše směřuje k tomu, že se alespoň jedna letecká show na letišti v Hradci Králové opět uskuteční. Vstupenky už jsou v prodeji za 299 Kč za osobu, respektive VIP za 1 800 Kč za osobu; tato zahrnuje mj. vlastní catering a bar, program s návštěvou pilotů a autogramiádou, vlastní WC a VIP parkoviště.

Mohlo by vás zajímat

Témata

CIAF


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář