Ke srážce letadel v Dallasu přispěla dle NTSB improvizace během vystoupení

02.12.2022

Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) vydal předběžnou zprávu o tragické havárii na letecké přehlídce v Dallasu, která se udála začátkem listopadu. Dle zjištění NTSB jednotlivé letové manévry nebyly dostatečně projednány mezi piloty před letem ani za letu.

Skupina druhoválečných letounů vzlétla 12. listopadu 2022 v rámci letecké show Wings Over Dallas. Během vystoupení se srazil stíhací letoun P-63 King Cobra s bombardérem B-17 Flying Fortress. Při nehodě zemřelo šest lidí na palubách obou strojů.

Po analýze dat z ADS-B a rádiového přenosu Národní úřad pro bezpečnost dopravy uvedl, že letouny byly součástí dvou různých formací a pohybovaly se jihozápadně od ranveje dallaského letiště. Podle předběžné zprávy řídící provozu leteckého dne řekl formaci historických stíhaček, aby se letouny přeskupily do formace, ve které se nacházejí letouny v řadě za sebou (tzv. trail formation). Následně se měla formace stíhaček dostat před formaci bombardérů. Zpráva dodává, že dle doposud získaných informací se o podobném manévru nemluvilo ani v průběhu předletového briefingu, ani po vzletu zúčastněných letadel. Právě nepřipravenost zamýšleného manévru podle NTSB významnou měrou přispěla ke kolizi P-63 s levou stranou bombardéru B-17.

Oba letouny se po nárazu doslova roztrhly a jejich trosky dopadly na travnatou plochu letiště. Při dopadu na zem Boeing B-17 navíc explodoval a jeho trosky výbuch vymrštil na nedalekou dálnici. Mluvčí dallaských záchranných složek potvrdil, že nedošlo k žádnému zranění ani úmrtí osob na zemi. Vraky obou letadel jsou uchovávány pro účely dalšího zkoumání, uvedla NTSB na závěr.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář