Airbus představil novou létající laboratoř

15.02.2023

Airbus představil novou létající laboratoř
Airbus představil novou létající laboratoř (Zdroj: Aeroweb.cz)

Airbus Helicopters představil svou nejnovější létající laboratoř, vrtulník DisruptiveLab. Má se zaměřit na výzkum nových technologií pro zlepšení výkonů letadla a snížení dopadů na životní prostředí.

Je v plánu testování nové aerodynamiky, která má snížit spotřebu paliva a zároveň ověření funkčnosti „plně paralelního hybridního propulzního systému s možností nabíjení baterie za letu“.

„DisruptiveLab je dalším krokem v ambiciózní environmentální strategii Airbus Helicopters. Naším cílem je snížení dopadů našich vrtulníků na životní prostředí a nalezení cesty k udržitelnosti v leteckém průmyslu,“ řekl k projektu CEO Airbus Helicopters Bruno Even. „Inovativní aerodynamika a plně paralelní propulzní systém mohou být důkladně otestovány jedině na úplně novém testovacím vrtulníku. Stroj nám umožní ověřit skutečný kombinovaný dopad na snížení emisí CO2, které by mohlo dosáhnout až 50%“. 

Inovativní prvky konstrukce zahrnují podle Airbusu smíšenou hliníkovo-kompozitovou konstrukci trupu, kompaktnější hlavu rotoru a aerodynamický ocasní rotor začleněný do lehčí ocasní části trupu. Stroj byl částečně financován francouzským leteckým úřadem (Directorate General for Civil Aviation/DGAC). První testovací lety jsou naplánovány ještě před koncem roku.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář