Nákup letounů F-35 je krok správným směrem, říká stíhací pilot a astronaut Aleš Svoboda

18.01.2023 18 příspěvků Tento článek je součástí seriálu Hangár Standy Vojtíška

Jak probíhalo výběrové řízení na astronauta Evropské kosmické agentury a co bylo nejtěžší? Co obnáší výcvik a práce stíhacího pilota AČR? Jak se pilotuje Gripen? Jaký je rozdíl mezi letouny 4. a 5. generace? Hostem sedmnáctého dílu Hangáru je kapitán Aleš Svoboda, člen záložního týmu astronautů ESA a stíhací pilot JAS 39 Gripen z 21. základny taktického letectva.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Výňatek z klasika.

20.01.2023 v 7:13 Yarda

...

Nicméně Humphrey pochopil, že s argumenty ohledně odstrašující schopnosti jaderných zbraní se nikam nedostane. Takže se pokusil přimět mě ke koupi Tridentů tím, že mi začal lichotit a hrál na mou ješitnost. Nedovedu si představit, proč si myslel, že by s tímhle mohl uspět!„Podívejte se, pane premiére, to všechno můžeme shrnout v jedinou jednoduchou otázku. Jako předseda vlády, premiér Velké Británie – nemyslíte, že Británie má nárok na to nejlepší?“„Samozřejmě.“„Výborně.“ Můj souhlas považoval za signál k hotové rapsodii. „Kdybyste přišel na výstavu balistických raket, koupil byste si Trident – je půvabný, je elegantní, je krásný – je prostě to nejlepší. A Británie by měla dostat to nejlepší. Ve světě raket s jadernými hlavicemi je Trident jako oblek ze Savile Row1, Rolls-Royce Corniche, Cháteau Lafite 1945. Je to balistická raketa, kterou by vám prodali v Harrods! Co k tomu dodat?“„Jenom to,“ řekl jsem chladně, „že stojí patnáct miliard liber a přitom ji nepotřebujeme.“Humphrey lítostivě zavrtěl hlavou. Podle jeho mínění jsem vůbec nepochopil jádro věci. „Tohle můžete říct o všem zboží u Harrodsů,“ podotkl rozumně.

...

Odpovědět

RE: Výňatek z klasika.

20.01.2023 v 10:03 M

Perfektní, mám rád tuhle klasiku :) Můj oblíbený seriál, neskutečně nadčasový. Přesně to sedí na šaškárnu s F35, prostě to nepotřebujeme :D

Odpovědět

RE: Výňatek z klasika.

20.01.2023 v 10:46 mariov8

Naprosto souhlasím. Chceme jezdit v Bentley (F35), ale přitom bychom měli být rádi i za Mercedes-Benz (Saab). Nehledě na to, že tady asi všichni víme, že nákupem letadla to jenom začíná... a korunky daňových poplatníků se kutálejí...

Odpovědět

F35

20.01.2023 v 10:09 robo

Ano, nejlip se rozdava z toho co zaplati ostatni i kdyz to nepotrebujeme. Stejne tak jako se timto lidem vsichni skladaji na skvele mesicni vyplaty za nic a pak i dozivotne na vysluhove duchody.

Odpovědět

... potřebujeme ...

20.01.2023 v 12:05 Emil

Jestliže budeme muset plnit své zavazky v NATO, např. při napadení členské země, bezpochyby to znamená akce společně se spojenci a nikdo ještě nezmínil, že akce letectva by mala být výjimkou .... Co se ukázalo na konfliktu na Ukrajině ohledně letectva ? Letectvo armády RF totálně vyhořelo, dokázalo poslat maximálně 4 letadla najednou, podobně jako v Sýrii při pomoci Asadovi, t.zn. nebylo schopno rozsáhlé koordinované akce podobné jako ve válce v Zálivu nebo na Saddáma. Jinak řečeno, ukazuje se, že v podstatě jen USAF je schopno takové akce a to proto, že takové akce cvičí !!!!!!! Žádné další letectvo na světě takové akce necvičí. Jestli tedy máme, naše letectvo, být schopno se takové koordinované akce účastnit, musíme mít stejné vybavení jako USAF a v nejbližší budoucnosti to i cvičit. Že to stojí "ranec" je jasné ..... nebo chceme další díry po kulích ve zdi Národního muzea ?

Odpovědět

RE: ... potřebujeme ...

20.01.2023 v 15:14 Josef

Vy jste velký optimista.  Otázka nezní jestli chceme mít díry po kulích ve zdi Národního muzea, ale jestli jako nepřátelská země č. 2 chtějí  "tuzemské kavárenské elity" svou neuvěřitelně eskalační politikou udělat z Prahy  druhou Hirošimu.  

Odpovědět

RE: RE: ... potřebujeme ...

21.01.2023 v 20:08 Igi

No jasne, minule sme tak neuveritelne eskalovali ze sme zrazu mali v krajine ruske tanky. Na 40 rokov...

aneb niektore narody su proste nepoucitelne...

Odpovědět

F 35

20.01.2023 v 17:18 Václav Pojer

Úplně zbytečné. ČR si koupí 15 F 35, Slovensko 10 olétaných F 16, Maďarsko pár Gripenů apod. A to vše je budoucí šrot za obrovské peníze, tak jako na Ukrajině. Stíhací letecvo má zacpávát díry tam kde jsou zničené protiletadlové systémy. U nás třeba "díru nad Moravskou Lhotou" apod . Mnohem lepší by bylo investovat do bezpilotních systémů a do ochrany státních a národních zájmů. F 35 u nás bude tak dobrý aby doprovodil dopravní letoun se spící posádkou a také aby byl slyšet nad ČR. Vše je to k ničemu pokud nebude mít Evropa svoji armádu se společným velením.   

Odpovědět

RE: F 35

21.01.2023 v 6:31 Josef Švehlík

F 35 šrot za obrovské peníze ?   Asi jste odhalil jedno z nejstřeženějších tajemství Pentagonu.  V USA už urychleně vyvíjejí náhradu.

Odpovědět

RE: F 35

21.01.2023 v 20:11 Igi

Zaujimave je ze vsetky tieto kriticke nazory prichadzaju od vselijakych "odbornikov". Od pilotov lietajucich F35 som nepocul ani jeden.

Zaujimave boli aj predpovede rovnakych "odbornikov" o bojovych vykonoch ruskeho letectva. Ktore sa ukazali byt trochu... ehm... nepresne

Odpovědět

RE: RE: F 35

22.01.2023 v 12:26 Josef

Od pilotů létající s těžkými neohrabanými bednami F 35 jste nemohl nic počuť.  Pro jistotu jim v Ostravě nedovolili přistát.

Odpovědět

F 35

24.01.2023 v 22:04 Jarek

Bohužel stále platí pravidlo že na lépe vyzbrojeného protivníka si žádný diktátor netroufne a to co dnes vidíme na východ od nás, je velmi drahé poučení. Nic lepšího než F 35 k dispozici momentálně není a na dalších 20 let nám to zajistí leteckou převahu nad případnými agresory. Ano zbraně jsou drahé, cca 400 miliard dolarů jsou prozatím škody na Ukrajině za necelý rok naproti tomu 2 miliardy za 24 ks F 35 je dobrá investice.

Odpovědět

RE: F 35

26.02.2023 v 14:53 Armin Tamzarian

Chápu, že dotyčný pán musí kvákat oficiální bludy, aby nepřišel o šanci se do vesmíru někdy podívat, nicméně jestli něco rok vojenského konfliktu na Ukrajině ukázal tak, že:

1. Rusko a NATO se úzkostlivě brání přímé konfrontaci, tudíž jsou kecy o tom jak se Rusové v případě porážky Ukrajiny nezastaví a převálcují Evropu jen kecy zbrojařských lobbistů.

2. Rusko nemá na konveční střet s NATO, tudíž jsou kecy o tom jak se Rusové v případě porážky Ukrajiny nezastaví a převálcují Evropu jen kecy zbrojařských lobbistů.

3. Jak je pro přežití vojenského letectva důležité operovat s diverzních letišť a silničních úseků. Jestli někdo za sedmdesát let vypiloval tuto strategii k dokonalosti, jsou to Švédové se svojí technikou. Technologicky velmi náročný a drahý F-35 je k takovému nasazení naopak absolutně nevhodný. Vlhký sen o tom jak F-35B se STOVL bude schopný nahradit Harriery a operovat s nezpevněných pozic blízko fronty skončil po zjištění, že zdvihové dmychadlo dělá takový oblak nečistot, že je schopné zničit nejen motor, ale i drak letounu a jeho speciální RAM povrch.

Jako samostatnému státu by nám ta hrstka F-35 stejně nepomohla, ale jako člen NATO jsme schopni plnit své závazky ke společné obraně i  za pomocí zdánlivě méně pokročilejších zbraní a přitom nezruinovat státní kasu na desítky let dopředu.

Odpovědět

RE: RE: F 35

27.02.2023 v 9:59 Vlado

ad 1 a 2 nie sú kecy zbrojárskych lobistov ale vlhké sny rusských elít ala Medvedev a spol. Len pre úplnosť.

Odpovědět

RE: RE: RE: F 35

16.10.2023 v 12:28 Libjen

Fakt? A to ti napsal Putin? Na logické argumenty jen jsi schopen oponovat takto? A co kdyby jsi taky něco hodil do placu , ale bez hloupých ideologických keců ?

Odpovědět

Odborníci na F-35

14.09.2023 v 18:01 Standa

Koukám je to tady samý odborník na F-35 :)

Odpovědět

Odbornici?

15.09.2023 v 8:06 Radek

Pravdou je, ze F-35 je proste drahy - 191 kN motor F-35 proti 98 kN motoru JAS-39E/F bude vzdy zrat 2x vic. Udrzovat RAM povrch F-35 a velkou skupinu techniku bude taky drazsi. Porad trvaji velke problemy s typem jako takovym, ale je jasne, ze nez je nasi dostanou, budou problemy u konvencnich F-35A vyresene. Takze i kdyz stoji stroj zhruba stejne, provoz Gripenu by byl levnejsi. Jenze jak se ukazalo na Ukrajine, Gripen ma proti Su-35M a MiG-31M velmi malou sanci. U F-35 je to naopak. F-35 slouzi nebo bude u vetsiny zemi NATO, takze stejne bychom museli letiste upravit pro provoz F-35. Kdyby Rusko nevalcilo na Ukrajine, Gripen E/F by stacil. Jenze Rusko valci, Madarsko se chova divne, Slovensko se na to chysta. F-35 proste nema alternativu. Nasi politici a vojaci by meli rikat tohle. Jeste udelat generalku L-159 a vybavit je pro spolupraci s F-35.

Odpovědět

f 35 the best

18.09.2023 v 17:33 bořivoj

tak co s tím, stíhač, jakého svět neviděl náhle zmizel??? Ostrava je ostrava a sběr drahých kovůpořád funguje??

;o)

uvědomte si, že než se dostaneme na waitlistu k první dodávce toho krámu, je rok 2040 optimisticky. To už ta krabice bude nejméně 50 let stará...takže výstřik vrcholné technologie už tam bude pouze starý pán na viagře. a bude se modlit, aby i ta fungovala. Stále je tedy možnost 20 roků zkoumat, jak ty křápy ne-fungují, a případně z toho nějak vycouvat.Ovšem to by se muselo ve vedení státu a na MO objevit několik osvícených vizionářů.

Zatím jsou tam akorát ozáření. Perun s námi!

 

Odpovědět

Přidat komentář